Pinterest trendovi u dizajnu enterijera za 2024. godinu predviđaju da ćemo se narednih meseci udaljiti od minimalističkog dizajna i hrabro prihvatiti maksimalizam, oživljavanje retro estetike i individualnosti. 

Svake godine Pinterest, internet platforma za deljenje fotografija, objavljuje detaljnu analizu statističkih podataka, prema kojoj se kreiraju godišnji trendovi. Tako je, prema prvim predviđanjima, jasno da ćemo u 2024. prihvatiti jarke boje, neobične teksture i materijale, kao i predmete koji nas vraćaju u šezdesete. Jedno je sigurno – ušli smo u zabavnu eru maksimalizma, a cilj je kreirati jedinstven prostor u svom domu, koji najbolje predstavlja naš identitet, karakter i unutrašnji svet!

Pinterest trendovi u dizajnu enterijera za 2024. godinu

Metalik predmeti

Kad je reč o dizajnu enterijera, primećeno je da ukrasni predmeti u srebrnoj boji izazivaju najviše interesovanja među korisnicima ove mreže. Ne samo da su pretrage za „aluminijumski nameštaj“ porasle za 45%, već su i pretrage za „dizajn aluminijumskih vrata“ porasle za 70%, otkrivaju podaci sa Pinteresta.

Metalik komadi nameštaja su bili popularni početkom dvehiljaditih, a kako su se trendovi “okretali”, bilo je vreme da se ponovo vrate u modu. Stručnjaci objašnjavaju da generacije Z i milenijalci žele da svoj neutralan nameštaj i dekor zamene nešto upečatljivijim detaljima, koji su napravljeni od tvrđih materijala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Homes r Us (@homesrusstores)

Ako biste želeli da postignete moderan izgled svog doma, onda bi nerđajući čelik bio odgovarajuć izbor jer pruža izuzetno hladnu, neutralnu osnovu. Postavite dekor od nerđajućeg čelika na slobodnu drvenu radnu površinu i pomoćne ormariće ili police, kako biste stvorili dinamičnu atmosferu. Možete eksperimentisati i sa predmetima od aluminijuma. Reč je o materijalu koji je lagan, kvalitetan i otporan. Njegov sivkasti sjaj savršeno se uklapa sa drvenim vratima ormarića.

Retro kuhinje

Tokom 2024. godine imaćemo prilike da vidimo najrazličitije modele kuhinja inspirisanih stilom sedamdesetih. Pretrage na Pinterestu za „eklektičan kuhinjski dekor“ porasle su za 50%, dok je potraga za „kičastim kuhinjama“ porasla za 75%, a za „retro ružičastim kuhinjama“ za 40%.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daryl Anselmo (@darylanselmo)

Glomazni, valjkasti oblici postaju toliko popularni da ćemo se 2024. godine  oprostiti od pravih linija i strogih oblika, koje je diktirao minimalizam. Tako ćemo imati priliku da vidimo jarke boje, poput narandžaste, zelene i žute, kao i zanimljive dezene iz sedamdesetih na kuhinjskim zidovima i ormarićima. Pošto smo se umorili od minimalističkih silueta, 2024. će nas privući dekor “sa karakterom”.

Gotički elementi

Zapadna gotika biće veliki trend u dizajnu enterijera za 2024. godinu, navodi se u izveštaju Pinterest platforme. To dokazuju i podaci: tokom 2023. godine pretrage pojma „zapadna gotika“ porasle su za 145%.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gothic Decor (@gothicdecor)

Budući da su se ljudi postepeno udaljili od neutralne palete boja i počeli da istražuju mračnu estetiku, očekuje se da ćemo u narednom periodu viđati tamne rese, kao i slike modrih boja.

Da biste rekreirali ovaj trend, u svoj prostor unesite bogate tonove i dramatične akcente. Savet je da izaberete kobalt-plavu boju, koja donosi efekat mističnosti i glamura.

Kutak za kafu

Zašto ići u kafić kad možete imati svoj kutak za kafu kod kuće? Već nekoliko sezona imali smo priliku da vidimo male prostore uređene u cafecore stilu, koji služe za potpuno uživanje u šoljici kafe, a 2024. godini nam stižu potpuno nove ideje!

Prema Pinterest izveštaju, ove godine cafecore kutak za ispijanje kafe postaće omiljeni deo vašeg doma, u kome možete pripremati kafu, ali i ispijati je. Naravno, za to su zaduženi interesantni dekor, ukrasni posteri i kuhinjski elementi.

Cafecore je ogroman (i rastući trend) na TikToku, sa preko 34.5 miliona pregleda za #coffeestationdecor i pet miliona pregleda za #coffeestationathome.

Pročitajte i ovo: Najaktuelniji trendovi u dizajnu enterijera u 2024: Stil koji vam odgovara prema znaku zodijaka

Naslovna fotografija: instagram.com/nspire_me_home_decor

Kristina Page

Comments