Zamalek – Dejan Tiago-Stanković

Antikvarnica u srcu Kaira, na ostrvu nasred Nila, postoji već decenijama i prepuna je blagom. Nju vode Kosta, egiptolog i njegova poćerka Arna sve dok sudbina ne odluči drugačije. Mešanje ovozemaljskog i zagrobnog života u ovoj napetoj priči će pokazati koliko su ljudi, običaji i vrelina grada jednako važni kao i sami junaci. Iako će vam isprva ova knjiga delovati kao putopis neverovatnih opisa, ova istorijska drama će vas u sledećem trenutku odvesti u novootkrivene delove te zemlje, a sjajni opisi mentaliteta stanovnika, izroniće izuzetno zavodljivu i dirljivu priču!

Čovek po imenu Uve – Fredrik Bakman

Još jedna dramatična i komična knjiga autora kojeg sam gore navela, u kojoj ćete upoznati Uvea, džangrizalo koji se ne ustručava da upre prstom u ljude koji mu se ne dopadaju. On svakoga jutra ide u tzv. inspekciju po naselju u kom živi. Proverava da li je sve pravilno razvrstano, iako više nije predsednik kućnog saveta i nema potrebe za tim! Pa nije ni čudo što ga susedi zovu “ogorčenim komšijom iz pakla”. Ali koliko god da vas na prvi pogled ova priča može iritirati, videćete da se iza sve te mrzovolje i pedantnosti krije priča prepuna tuge. Kada se nove komšije usled useljavanja u susednu kuću unište Uveovo poštansko sanduče, počinje jedinstvena priča o neočekivanom prijateljstvu koja će promeniti udruženje stanara tog naselja. Ovaj bestseler Njujork Tajmsa je osvojio svet, pa verujem da će i vas! Možda ćete zaplakati, čak i saosećati sa Uveom, a definitivno ćete se smejati! Dodatno će vas uveseliti ovaj roman kada zapravo shvatite da se neki dvojnik likova iz knjige nalazi baš u vašem komšiluku! Nakon čitanja možete pogledati i istoimeni film baziran na ovoj izvanrednoj komičnoj priči!

Moravska noć – Peter Handke

Ova drama prati sedam osoba koje se približavaju obali reke gde se nalazi usidren brod Moravska noć. Na to mesto ih je pisac iznenada pozvao. Sedmorica prijatelja pitaju se zašto, kada ih iznenadi još jedna stvar: ozloglašeni ženomrzac (pisac) dočekuje ih sa jednom ženom. Zajedno sa njima, pitaćete se ko je ona? I šta radi tu? Ali pisac ne želi odmah da nam pruži odgovor na ta pitanja. U dugoj noći on će pričati o svojim putovanjima, u potrazi za svojim korenima, dok pokušava da pobegne ženi koja ga progoni. Sada se sigurno pitate da li je to baš ta žena koja je sa njima? Moćna i živopisna priča! Zato ne čudi što je ovaj autobiografski roman (koji definiše ulogu pisca) dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019.

Comments