Kako birate sa kim želite da se družite i kome poklanjate poverenje? Verovatno imate najbolje mišljenje o osobama kojima verujete i kada opisujete njihove osobine, pouzdanost je u vrhu liste njihovih vrlina.

Proverena pouzdanost je ono zbog čega nekome verujete, ali – da li je ona obavezno povezana sa prijatnošću i finoćom? Možda možete poveriti svoje tajne i svoj život bliskoj osobi, iako ne biste mogli o njoj da kažete da je ljubazna i prisupačna. Možda je vaš najpouzdaniji prijatelj sitničava osoba, sklona brutalnoj istini, koju izražava neposredno, ne vodeći računa o osećanjima drugih, možda je introvertna i povučena osoba, koja nema uglađeno ponašanje i veštine komunikacije i niko je ne smatra prijatnom.

Sa druge strane, verovatno poznajete neke fine, prijatne, komunikativne i pristupačne osobe, sa kojma ste se „opekli“ jer nisu opravdale vaše poverenje. I koliko god vam bilo zabavno i prijatno u njihovom društvu, vrlo ste oprezni po pitanju onog što delite sa njima.

Prijatne i fine osobe su dopadljive i skloni smo da im verujemo – dok se ne pokaže da smo bili „zavedeni“ njihovim osobinama.

Ličnost i pouzdanost

Percepcija ličnosti ključno utiče na to da li nam se neko sviđa ili ne, potvrdila su istraživanja. Prijatnost, ljubaznost i srdačno ponašanje smatraju se osobinama od velike vrednosti. Ovo su obično osobine ekstrovertnih osoba, koje se visoko kotiraju, ako nam ovakve osobe čine život zabavnijim, dok istovremeno delotvorno rešavaju stvari.

Razmatrajući osobine ličnosti i pouzdanost u korelaciji, psiholozi su izneli dve pretpostavke – ekstroverzija može da bude i pozitivna i negativna, ali prijatnost bi trebalo da dosledno radi u korist percepcije pojedinca, koja ovaj kvalitet povezuje sa pouzdanošću.

Pročitajte i ovo: Tri osobine ličnosti na koje treba da obratite pažnju kada upoznajete nekog novog

Testiranje korelacije prijatnost – pouzdnost

U nizu od četiri odvojene studije, istraživači su testirali model u kome su učesnicima predstavili eksperimentalno konstruisane scenarije, pomoću kojih su ocenjivali koliko je potencijalni partner osoba od poverenja, na osnovu toga da li je ta osoba opisana kao veoma ekstrovertna ili veoma prijatna. U prve tri studije, utvrđeno je da zaista prijatnost (a ne ekstrovertnost) određuju koja osoba će neko pokloniti poverenje.

Četvrto istraživanje je predstavljalo varijaciju osnovnog pristupa – umesto da jednostavno ocenjuju svoju percepciju partnera na osnovu koje odlučuju da li da mu veruju, pojedinci su testirani kako bi se videlo da li će pokušati da deluju prijatnije, kako bi zadobili poverenje.

Za ovu manipulaciju, dva skupa učesnika su radili testove sa saznanjem da će njihovi rezultati biti dostupni potenicijalnom partneru, ili ne. Zatim su igrali „igru poverenja“ u kojoj je tema bila davanje i zadržavanje novca. Da bi „zaradili“ više novca, bilo je potrebno da podele svoj „početni fond“ sa partnerom, koji bi onda mogao da odluči da li će ga vratiti u trostrukoj vrednosti. Drugim rečima, poverenje bi se isplatilo, samo ako bi druga osoba sarađivala.

Pokušavajući da ubede partnera u igri da su vredni poverenja, učesnici su nastojali da budu što prijatniji (ali ne i više ekstrovertni). Dakle, početna teza istraživanja je dokazana – povećan nivo ljubaznosti i prijatnosti utiče na percepciju pouzdanosti.

Kako veza između prijatnosti i pouzdanosti funkcioniše u životu

Ako želite da vas druga osoba stekne poverenje u vas, važnije je da budete fini i ljubazni, nego da blistate duhom i inteligencijom. Dakle, možda će biti potrebno da malo preuveličate svoju dobrotu i pristupačnost.  Po istom principu, lako ćete skliznuti u odnos sa nekim ko deluje kooperativno i prijatno. Realne su šanse da je ta prijatnost iskrena, pa nećete mnogo oklevati da poklonite poverenje – to je prirodna reakcija.

Ljubaznost, predusretljivost i prijatnost, čine dobrotu i pouzdanost – i kada se neko lepo ponaša prema nama, verujemo da je dobar, da želi da bude od pomoći, da mu je stalo do naših osećanja, da je topao, human i brine o potrebama drugih.

Kada je u pitanju izbor kome ćete verovati, to će gotovo uvek biti prijatna i fina ooba. A da li uvek treba da verujete prijatnim i finim osobama, posebno je pitanje – ipak, velika je verovatnoća da ljubazni ljudi zaista jesu pouzdani i zaslužuju poverenje.

Pročitajte i ovo: Osobine plemenitog srca (koje bi nam svima dobrodošle)

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments