England Open ili popularnije Vimbldon (Wimbledon) je najstariji teniski turnir na svetu, i po mnogima smatran i najprestižnijim. Održava se u All England Club-u od 1877. godine u predgrađu Londona. Vimbldon je jedan od četiri grend slem turnira, i jedini se i dalje igra na travi.

Major Volter Klopton Vingfild (Walter Clopton Wingfield) je 1875. godine iz kriketa izveo novu igru iz kriketa koja je dobila ime lawn tennis, a 1877. je već organizovan prvi turnir koji je osvojio Spenser Gor (Spencer Gore). Prvi Vimbldon je imao samo takmičenje u muškom singlu, a 1884. godine su dodati još i singl za dame, a i dubl takmičenje za muškarce. Dubl za dame, i miks dubl su dodati tek 1913. godine. Zanimljivo je to da je do 1922. godine branilac trofeja morao da igra samo finala protiv onoga koji je prošao ostatak turnira, tj. nije morao da prolazi nadigravanje.

Danas se Vimbldon razlikuje od ostalih teniskih turnira po još nekim stvarima: igrači koji učestvuju u turniru su obavezni da nose opremu skroz bele boje, kako bi se opravdao naziv “beli sport”. Takođe se nosioci turnira ne određuju samo po mestu na ATP listi, već po posebno izračunatim koeficijentima po uspehu igrača na turnirima na travi i proteklim uspesima na Vimbldonu.

Ove godine ćemo videti sudar možda čak i najboljih tenisera ikada, teniskih giganata: Rodžera Federera, Rafaela Nadala i (naše gore list) Novaka Đokovića. Ova tri tenisera su u samom vrhu tenisa, kako na ATP listi, tako i u istoriji ovog sporta.

125 Praznik belog sporta

Vimbldon je po pravilu otvorio branilac titule, Rafael Nadal.


Dušan Krečković je ponosni Crnogorac koji voli knjige, glumu, žurnalistiku, modu, obožava Zaru, roze i ljubičastu boju. Ne može bez kafe i cigareta. Omiljeni citat: “Kod ljudi koji nam postanu bliski mi sve te pojedinosti prvog dodira sa njima obicno zaboravljamo; izgleda nam kao da smo ih vazda znali i kao da su oduvek sa nama bili.’’

Comments