Ovo je treći deo teksta iz tri nastavka “Princ na belom konju”. Prvi deo pročitajte ovde, a drugi deo ovde.

snow white and prince charming 300x225 Princ na belom konju: Prolećno spremanjeJames Allen reče: “Danas si tu gde su te dovele tvoje misli. Sutra ćes biti tamo gde ćete tvoje misli odvesti.” Vreme je, dakle, da se vratimo na tvoju “kulu” i započnemo veliko prolećno spremanje tvojih misli. Jer, jedino ako pospremiš kuću znaš tačno šta imaš, šta ti je potrebno a šta nije. Šta želiš da zadržiš, šta bi bilo bolje da baciš, šta se još da popraviti. Sa ubeđenjima i kondicioniranjem postupi isto kao što bi postupila sa stvarima. Ono što ti više nije potrebno, baci i kreiraj prostor za nove informacije, iskustva, ubeđenja koja će ti biti od koristi. Ona koja su još uvek dobra, ali malko zastarela. prepravi. Ako to ne učiniš, kako će Mr. Charming moći da uđe u tvoj život a da ne polomi vrat preko svog tog krša?

Kada si mu već pozelela dobrodošlicu, uvela ga u svoje dvore i kada je vaš ” Happily ever after” započeo, pogledaj još u jedno ćoše koje je možda ostalo neraspremljeno. Jer sledeće o šta tvoje nežne nožice mogu da se sapletu su i tvoja kraljevska očekivanja!

Uspeh jedne veze zavisi umnogome od toga šta dvoje od veze očekuju. Naravno da njihova očekivanja nisu uvek komplementarna, ali mi nastavljamo tvrdoglavo da mislimo da se neke stvari jednostavno podrazumevaju. Polazimo od toga da je onaj drugi u stanju da čita naše misli i da nepogrešivo može (“i mora, ako mu je stalo do mene!”) da oseti šta mi želimo. Dakle, još jedna zabluda! Dokle god ne izgovorimo naša očekivanja i očekujemo da neko po nekom nedefinisanom zakonu mora da zna šta želimo, šanse da se razočaramo su velike. Na primer, sledeći must have: “Muškarac mora da bude pažljiv.” Kada je po tvom mišljenju muškarac pažljiv? (Nemoj mi samo reći da se to podrazumeva?!) Ako ti redovno donosi/šalje cveće? Otvara vrata? Pridržava kaput? Povremeno uključi mašinu za sudove? Pitaj nekog muškarca da li misli da je pažljiv prema svojoj partnerki i velika je verovatnoća da ce reći da jeste, jer – ide u veliku nabavku, izbacuje đubre, uredno stavlja svoj prljav veš u, za to predviđenu, korpu, sipa piće gostima, hvali kulinarske veštine svoje žene, pre neki dan joj je čak kupio i preskupu peglu sa kompresorom… Ovde možeš da vidiš da se očekivanja i doživljaj reči “pažljiv” prilično razlikuju. I tako može da se desi da tokom vremena Ona počne da se žali da On (koji je u međuvremenu, po njenom mišljenju, izgubio sav prinčevski šarm) uopšte nije pažljiv jer joj nikada ne donosi cveće, dopušta joj da sama otvara vrata itd. On počinje da se žali da je Ona večito nezadovoljna, da joj se nikada ne može ugoditi, a ne vidi šta on sve čini da bi joj pokazao koliko mu je stalo do nje. I voilá… Nesreća je zagarantovana.

Dakle, da ovakav scenario ne bi kreirala, reci svom (potencijalnom) dragom šta očekuješ i šta bi volela. Tako će tvoj (potencijalni) princ znati šta očekuješ od njega, šta ti pričinjava zadovoljstvo i šta te čini srećnom. Traži da to učini za tebe. Naravno, on ne mora da se saglasi sa svim što tražiš i očekuješ, niti da obeća da će udovoljiti tvojim očekivanjima. Umesto da se duriš i donosiš zaključke, pokušaj da pregovaraš ili jednostavno skloni tu tačku sa liste svojih očekivanja. Međutim, ako se saglasi i kaže da će mu biti drago da to-i-to (u)čini za tebe, tek onda možeš sa punim pravom da ga podsetiš na dato obećanje, u slučaju da se desi da ga ne ispuni. Naravno, to važi i u obrnutom smeru, tj. tvoja obećanja data njemu. Ovo može da zvuči hladno i proračunato. Gde je nestala romantika, pitaš se. No, ne zaboravi da se sve bajke i romanticni filmovi sa happy end-om završavaju u trenutku kada su se oni sreli ili upravo venčali. Kako je njihov život dalje tekao, moramo sami da zamislimo. Jer, na kraju krajeva, oni su tako “dugo i srećno živeli”. A ti?


NevaRajkovic Princ na belom konju: Prolećno spremanjeNeva Rajković je konsultant za ljudske resurse, predavač i sertifikovani kouč. Član je Holandske kongregacije profesionalnih kouča (NOBCO) i Evropskog saveta za mentorstvo i koučing (EMCC). Učestvovala je u velikom broju projekata u oblasti poslovnog konsaltinga, razvoja lidestva, rukovođenja promenama i implementacije HR informacionih sistema. Kreirala je i učestvovala u kreiranju različitih materijala za edukaciju iz oblasti ličnog i organizacionog razvoja, kao i postavila metod “Arhitekture liderstva”© za ostvarivanje maksimalnog efekta programa liderstva i ličnog razvoja kadrova u kompanijama. Već 25 godina živi i radi u Holandiji.

Comments