Dobro došlo, drago proleće! Prvi sunčevi zraci ove sezone neizmerno raduju sve ljubitelje sunčanog vremena i vankućnih aktivnosti. Ipak, moramo se složiti da, za razliku od srećnika koji žive u dvorišnim kućama, većina onih nastanjenih u soliterima mašta o sopstvenom kutku izvan zatvorenog prostora. To je razlog zbog kojeg toliko cenimo ovih nekoliko kvadrata na otvorenom.

Lepota terasa je u mogućnosti da ih uredimo po sopstvenom ukusu. Odabirom boja, nameštaja i drugih detalja moguće je napraviti deo u kojem ćete uživati i odmarati. Predlažemo vam nekoliko neophodnih elemenata kako bi vaš balkon dobio sve preduslove da bude vaša omiljena prostorija u prolećno jutro.

Boje su zadužene za ambijent, pa tako, ukoliko želite da dovedete more u kontinentalni deo, odlučite se za plavo-belu kombinaciju. Jarke boje učiniće da se vaša terasa razlikuje od drugih, ali je sigurno da će pastelne nijanse pozitivno uticati na vaše raspoloženje. Bela je za one koji vole eleganciju i svedenost, dok su zemljane boje pravo rešenje za one koji žele da žive u skladu sa prirodom.

Terasa uređena u crno beloj nijansi Priprema za proleće: Terase

Večna crno-bela kombinacija oplemeniće vaš prostor

Raznobojno cveće garantuje da će vaša terasa biti u znaku proleća. Ukoliko volite klasični izgled, savetujemo vam saksije sa muškatlama. S druge strane, sve je više onih koji se odlučuju za gajenje začinskog bilja, pa ukoliko se odlučite za ovu varijantu, imate dva u jednom: kulinarski i relaksirajući ambijent. Dozvolite sebi da se odlučite i za ekstremnije mere, pa zasadite čeri paradajz ili jagode, tako ćete uz pogled sa visine moći da uživate i u pogledu na vašu mini-baštu. Bonsai traži prijatan i topao vazduh, pa iskoristite lepe dane i dovedite Japan na naše prostore.

terasa sa stočićem stolicama i ljuljaškom Priprema za proleće: Terase

Jutarnja kafa u cvetnom raju

Nameštaj je neizostavni deo ove prostorije: stara štofana sofa, jednostavne plastične stolice, ljupka komoda, unikatna fotelja, drvena klupa ili hedonistički raj – ljuljaška. Možete ih po volji ukrasiti raznobojnim jastučićima, presvlakama ili sunđerima za sedenje. Odlučite se za ono što vam najviše odgovara, ali prvenstveno mislite na udobnost i praktičnost.

Terasa sa drvenim stočićem i zelenim detaljima Priprema za proleće: Terase

Ambijent prigodan za doručak, ali i uživanje

Šta raditi kada upeče sunce, kako zaštititi biljke, sebe i svoje goste? Da biste izbegli ovaj problem, nabavite tendu. Postoji široka paleta različitih dimenzija, boja i dezena, tako da tenda, pored svoje praktičnosti, može biti zanimljiv ukras vašem unikatnom balkonu.

Garnitura i suncobran Priprema za proleće: Terase

Umesto tende, može poslužiti i veliki suncobran

Kako biste mogli da uživate na vašoj terasi i u suton, predlažemo vam neke zanimljive lampe. Stari fenjer, petrolejke ili podne elegantne lampe, imitacije uličnih svetiljki, jednostavni lampioni ili ekstravagantni luster – izbor je na vama. Prilagodite osvetljenje sopstvenom ukusu i temperamentu.

terasa sa lejzi begom i fenjerima Priprema za proleće: Terase

Po danu su fenjeri deo dekoracije, a uveče praktični element

Prionite na posao, osmislite svoju savršenu terasu, prikupite detalje i realizujte svoju ideju. A onda, jedino što vam preostaje jeste da skuvate jednu hladnu nes kafu, uzmete svoju omiljenu knjigu, pustite ambijentalnu muziku i prepustite se uživanju na svojoj terasi iz snova.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments