Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Sendvič je čuven na svim kontinentima i praktičan u svakoj nameni. Verovatno je i to razlog zašto svi narodi veruju da polažu pravo na njegovo poreklo. Jevreji tvrde da se prvi pisani dokazi o njegovom postojanju nalaze u staroj jevrejskoj sagi “Hilel stariji”, u kojoj se spominje jagnjetina u hlebu.

Francuski etimolozi smatraju da je sendvič nastao u srednjem veku, na području Francuske kada je, umesto na tanjirima, hrana posluživana na parčetu dotrajalog hleba. Bogati bi pojeli meso i ukusnu hranu, a hleb sa ostacima bi prosledili sirotinji. Otuda se veruje da su i sendviči, poput pice i špageta, spadali u tzv. hranu za siromašne.

A Englezi veruju da je sendvič njihov proizvod i ponosno prepričavaju legendu o čuvenom Lordu Sendviču (John Montagu, 4th Earl of Sandwich), aristokrati iz 18. veka. Lord Sendvič je bio strastveni kockar i kako ne bi morao da pravi pauzu za vreme kartanja, zahtevao je da mu se meso stavi između dva parčeta hleba. Tako je mogao da nastavi igru, a pritom ne isprlja ruke. Italijani, pak, objašnjavaju kako je sendvič posledica lordovog igranja golfa i gladi. Navodno, da ne bi uprljao štap za golf, on je zahtevao od intendanta da mu jelo pakuje u hleb.

Međutim, Amerikanci tvrde da je upravo na njihovoj teritoriji sendvič dobio poznati izgled i da je zahvaljujući fast food industriji zauzeo visoku poziciju na skali popularnosti.

Možda je poreklo sendviča ostalo misterija, ali svakako mu skidamo kapu za dugovečnost i slavu. U narednim redovima sledi nekoliko zanimljivosti koje svedoče o sendviču kao o jednom od najomiljenijih i najpoznatijih delikatesa.

Slika 190 Putem neodoljivih đakonija: Sendvič

Za pravljenje prosečnog sendviča ne treba vam više od tri minuta

–  Jedan objekat u Njujorku svojim mušterijama nudi neobičnu ponudu. Reč je o sendvičima punjenim alkoholom. Na jelovniku se nalaze kombinacije poput pršute i džina, šunke i viskija.

– Najveći sendvič napravljen u Južnoj Americi je težak neverovatnih 700 kg, a Meksikanci ga zovu “Torta”.

– Prava je pomama za sendivičima neobičnog izgleda. Tako sve češće možete videti sendviče u obliku životinja, ljudi ili predmeta.

– Dve kompanije iz Njujorka i Las Vegasa su nekoliko godina vodile sudski spor oko imena sendviča, obe strane su verovale da imaju pravo na naziv “Trenutni srčani napad”. Iz ove bitke Njujork je izašao kao pobednik.

– Od ove godine gradske vlasti Rima su zabranile konzumaciju sendviča kod Koloseuma. Predviđena kazna za one koji ne poštuju ovaj propis je “tričavih” 500 evra.

– Jedan od najpoznatijih sendviča u Americi se zove “Neuredni Džo” (Sloppy Joe) i nastao je još 1939. godine u Ajovi, kada je navodno kuvar po imenu Džo mešao mlevenu junetinu, luk, zelenu papriku i kečap i služio ih na lepinji.

– Britanci su protekle godine uspeli da pojedu više od 11,5 milijardi sendviča, a više od polovine su napravili i pojeli u svojoj kući.

– Ukoliko se odlučite da kupite sendvič u nekom prometnom objektu, nećete potrošiti više od dva minuta.

– Najskuplji sendvič ikada napravljen sastoji se od belih tartufa. Napravio ga je čuveni kuvar Tom Bridž (Tom Bridge) i uspeo da ga proda na eBay-u za 345 funti.

– Najpopularniji i najkomercijalniji sastojak sendiča je piletina. Samo u jednoj godini pojede se 68,000 tona piletine.

– Omiljena kombinacija u sendviču su hladno meso i tvrdi sir, a najčešći oblik sendviča je klasični tost hleb.

– Statistika kaže da se više sendviča pojede po toplom vremenu, nego kada je kišovito i hladno.

– Preko 53 odsto svih konzumenata sendviča je starosti između 25 i 54 godine, a njih 55 odsto čini muška populacija.

–  Sendvič je takođe i grad u Kentu, ali zapravo ovo mesto nema veze sa hranom. Ime gradića označava mesto na pesku. Ipak, u znak poštovanja prema proizvodu koji ih je proslavio, njegovi stanovnici su ove godine proslavili jubilej – 250 godina od dolaska sendviča iz Britanije u ceo svet.

slika 251 Putem neodoljivih đakonija: Sendvič

Mini sendviči – idealni za zabave, koktele, žurke

Nakon skromnog pregleda o zanimljivostima i neobičnim činjenicama o ovom svakodnevnom gurmanskom užitku, ne preostaje nam ništa drugo nego da napravimo jedan po sopstvenoj meri i ukusu. Uživajte u vašem sendviču!


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice