Koliko puta ste čuli da će vam limun posvetleti kosu, da je bolje da je sušite prirodnim putem nego fenom, da ukoliko imate masniju kosu ne bi trebalo da koristite regenerator? Sigurno i više puta nego što možete da prebrojite, a naravno – ovo i nisu svi primeri “mitova” o nezi kose sa kojima ste se u toku života možda susretali. Ponekad saveti ovog tipa dolaze iz najbolje namere, ali neretko oni su proizvod toga što je neko nekada nekome rekao da to baš tako treba – a sada je to odjednom uzeto kao tačna i validna informacija, kojoj se slepo veruje. Iako nismo sigurni kako i odakle su potekli ovi mitovi, u nastavku vam uz pomoć poznate frizerke Jen Atkins razbijamo one najpoznatije među njima.

Kosa će vam brže rasti ako je perete hladnom vodom

Žao nam je, neće. Ipak, hladna voda ima pogodnosti za vaš skalp, pa će vam kao posledica toga kosa biti bolje hidrirana i sjajnija. Savršen tretman pri pranju kose je da je nakon što je operete mlakom vodom, na samom kraju isperete tušem hladne vode.

Limunov sok će vam posvetleti kosu

Iako je istina da vam limonov sok, kao prirodna kiselina, može posvetleti kosu – nemojte od njega da očekujete da će imati istih efekata kao blanš. Takođe, posvetljivanje kose limunom je moguće jedino imate plavu do svetlije smeđu kosu, i ukoliko limunov sok u kombinaciji sa toplom vodom isprskate po vlažnoj kosi, a nakon toga izađete na sunce. Dakle, efekta će biti, ali samo u određenim slučajevima i neće biti intenzivan.

Comments