Hot topics

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Gejtkiping – čuvanje položaja moću u partnerskim odnosima

Poznato nam je da se paralelno sa karijerom umetničkog i modnog fotografa bavite i  prenošenjem stečenog znanja i iskustva sa polja fotografije i postprodukcije. Možete li nam reći nešto više o tome?

Šest godina predajem na foto-radionicama i držim seminare. Odradio sam preko 80 radionica u 15 zemalja na 5 kontinenata. Za mene je to, što sam u mogućnost da svoje iskustvo i strast prema ovom poslu podelim sa drugima, ogromna satisfakcija. Najpre, jer kada predajem, neretko vidim zadovoljne izraze na licima učenika, što me ispunjava. Čak, mislim da bi svi trebalo da nađu načina i pristupe procesu prenošenja sopstvenog znanja i veštine. To bi, bez sumnje, svet načinio boljim mestom.

Koju opremu za rad trenutno koristite?

Moj verni saradnik je trenutno Canon mk IV. Inače, rado koristim objektiv od 24 do 70 mm. Radim još i sa Profoto lampama, koje su me “kupile” lakom prenosivošću i širokim spektrom upotrebe.

Imate zakazanu izložbu u Srbiji, u novembru. Šta možemo očekivati tom prilikom?

Pokazaću 20 slika mog konceptualnog i “igračkog” opusa. Nadam se da će posetioci biti prijatno iznenađeni i otići sa izložbe podstknuti da o životu razmišljaju suštinski. Inače, u svom radu dajem prednost raznolikosti i ljudskoj povezanosti, te je zato važno da podsetitimo jedni druge na zajedničku prisutnost i postojanje, te samim tim i međusobno uslovljen rast i razvitak na svim poljima. Veoma sam uzbuđen zbog otvaranja izložbe, 7. novembra u Narodnom muzeju, kojoj ću prisustvovati.

Možete li nam reći nešto o svojim stremljenjima u modnoj industriji?

Nedavno sam počeo da radim sa nekoliko zvezda u usponu sa sedištem u Njujorku, koje su takođe aktivisti iz različitih razloga u uvodniku časopisa FGUK. Bilo je neverovatno kombinovati kreativnu fotografiju sa subjektima koji su mi bitni. Trenutno “rastem” u modnoj industriji i imam puno neobjavljenih poslova. Jedva čekam da to sve podelim sa svetom!

Šta je, po vašem ličnom mišljenju, potrebno kako bi se uspostavila saradnja sa časopisima poput Vogue Magazine?

Da biste radili sa prestižnim magazinima, morate prethodno da odredite precizne stilske okvire u svom radu i da to potkrepite besprekornim portfoliom, koji treba da ostavlja utisak o vašoj vizuelnoj zrelosti u pogledu fotografije. U ovom poslu, početna pozicija je takva da ih vi prvi morate zvati i kontaktirati nudeći svoje usluge, ali ponekad, ukoliko marljivo radite na izgradnji svoje karijere, časopisi će vam sami prići sa predlozima o eventualnoj saradnji. Ja sam lično doživeo obe situacije. Takođe, može vam biti od velike pomoći saradnja sa nekim menadžerom ili agentom koji bi vas predstavljao, što je još poželjnija sklopka sa stanovišta urednika magazina, a sa druge strane vam štedi vreme koje biste utrošili na promovisanje i traženje kontakata.

Možete li biti ljubazni i dati koji savet budućim fotografma?

Svim budućim fotografima bih poručio da je najvažnija stvar pažnja. Dakle, usredsredite se na ono što želite da radite. Nemojte slediti savete koji vas mogu učiniti samo još jednim fotografom više. Težite da budete deo zajednice, ali istovremeno, dosledni svojoj individualnosti i autentičnosti. Kad bolje razmislim, rekao bih da drugog recepta za uspeh i nema. Imajte, pritom, u vidu da takav put neretko može biti trnovit i pun izazova, ali vam sa druge strane može doneti enormnu satisfakciju u svakom pogledu.

Naslovna fotografija: instagram.com/robwoodcoxphoto

Nevena Vujović

Editors choice