Kada muškarac počne da se povlači, da se distancira i ponaša hladno prema vama, teško je ostati pribran i zadržati samopoštovanje. Obično krivite sebe, preispitujete se – šta ste pogrešno uradili, ili rekli, da li ste bili suviše zavisni i zahtevni, da li ste dovoljno dobri za njega – i sumnjate u svoju vrednost. On ima svu moć u vezi, a vi čekate da vidite da li će vas na kraju odbaciti, osećate se bespomoćno, ne želite da ga izgubite i ne znate šta da radite.

Isprobajte ove načine da zadržite samopoštovanje kad se on distancira

Dajte mu prostora

Deluje jednostavno, ali to zaista nije lako izvesti – impuls vam govori da pokušate da mu se približite na sve načine, ali mudrost vam savetuje da razmislite i ostanete smireni. U najvećem broju slučajeva, kada se muškarac povlači to nema nikakve veze sa partnerkom i verovatno je u pitanju borba sa nekim unutrašnjim problemom. Ako to shvatite lično (i dramatično), onda to postaje problem veze, a to nije od pomoći ni njemu, ni vama, ni vašem odnosu. Kako da mu date prostora? Pustite i sačekajte, dajte mu vremena i prostora da se sabere i prilagodi. Kad bude spreman, sam će se približiti, pokrenuti razgovor i objasniti vam šta mu se dešava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Mnoge žene osećaju otpor prema ovoj ideji, instinkt ih tera da posegnu za onim što žele, a ne da se udalje od toga. A postoji i strah da će ih muškarac zaboraviti, ako nisu stalno prisutne i ne podsećaju ga na sebe i na njihov odnos. Naše strahove podstiču naše nesigurnosti, a sa njima je samopoštovanje u zabrinjavajućem deficitu!

Razmislite o ovome – ako verujete da bi vas partner sa kojim ste u vezi jednostavno zaboravio ako niste stalno i intenzivno prisutni, možda treba da se zapitate šta je to zbog čega se osećate „nevidljivo“, šta je uzrok vašeg strahovanja. Ne brinite zbog njegovog povlačenja, nego ga iskoristite da pronađete koren svoje nesigurnosti, da bolje upoznate sebe i osnažite svoje slabosti.

Održite samopoštovanje samokontrolom

Stres je poguban u svim situacijama, a u ovoj vas može u potpunosti skrenuti s puta i uništiti vam vezu. Prosto morate da se potrudite da kontrolišete svoj um.

Kad uznemirenost počne da vas preplavljuje, samo pratite svoje misli. Posmatrajte svaku koja se pojavi i pitajte se da li vam ta pomisao dobro služi. Ako izaziva strah, anksioznost, nesigurnost, odgovor je ne, ne služi vam dobro! Pokušajte da tehnikom brojanja od 5 do 1 preoblikujete tu pomisao. Udahnite duboko, izbrojte i postavite sebi pitanje „šta ako sve bude u redu?“ i zamislite da se stvari odvijaju onako kako želite. Možete zamisliti kako želite da se veza odvija, ili možda samo zamislite sebe, sigurnu i smirenu. Ili se fokusirajte na nešto sasvim drugačije, na uzbudljiv projekat na kome radite, ili putovanje koje ste planirali.

Svrha ove „distrakcije“ je da se pomerite sa tog uznemirujućeg, paničnog mesta u sebi (jer odatle nećete moći da krenete u nešto konstruktivno) u mirniju, racionalniju zonu.

Pročitajte i ovo: Pravila koja u vezi slede žene sa visokim standardima

Shvatite da ne možete sve kontrolisati

Vaše samopoštovanje osnažiće pomisao da ne možete sve kontrolisati – nebo se neće srušiti samo zato što ga vi ne držite. Oslobađajuća je pomisao da će ipak biti sve u redu, iako ništa ne možete da uradite. Prestanite da kopate, analizirate i pravite strategije kako da rešite problem, koji to još nije. Oduprite se porivu da nešto radite, samo zato što vam to daje (lažan) osećaj da nekako kontrolišete situaciju i da popravljate stvari.

Pokušaj da nešto popravite opsednutošću problemom, uzaludan je – kao da trčite na traci i očekujete da ćete negde stići. Trošite ogromno mnogo energije, a i dalje ste na istom mestu. Naravno da vaš um želi da shvati tu misteriju i da je razreši, da pronađe odgovore, kako biste prestali da se pitate, da brinete i čekate. Ali činjenica je da nemate nikakav uticaj nad okolnostima u kojima se druga osoba nalazi, nad njenim životom, mislima i osećanjima. Sve što možete da kontrolišete jesu vaše sopstvene misli i reakcije.

Samopoštovanje okretanjem sebi

Šta vas još čini srećnom i ispunjava vas, osim vaše veze? To je zdrava i osnažujuća pomisao, za razliku od opsesivnih misli o tome da jedino možete biti srećni, ako je veza stabilna i ako se vaš partner približi i otvori. Vaša sreća je vaša odgovornost i vaša moć – ako je predate drugoj osobi, sebe lišavate te moći, a nju previše opterećujete. Vi niste nečija polovina, sami po sebi ste celoviti i zato se okrenite sebi i oslonite na sebe. Umesto da postavljate uslov za svoju sreću (bićete srećnisamo ako se on vrati), zapitajte se na koje druge načine, koji ne uključuju to da se neko drugi drugačije ponaša, možete povećati svoje blagostanje. Vaša sreća je rezervoar koji je potrebno dopunjavati, izbor koji pravite svakog dana i koji se sastoji od mnogo malih izbora – i definitivno ne zavisi od toga da li vam muškarac poklanja pažnju.

Krenite dalje

Samopoštovanje od vas traži da se ne zadržavate u situaciji, ili sa ljudima koji vas ne tretiraju kako zaslužujete i koji vam ne daju prioritet. Kada se muškarac povlači, pretpostavite da to nije do vas, da ima lične razloge, imajte malo milosti i razumevanja – ali ograničite prostor koji mu dajete. Nećete večno čekati i biti na raspolaganju. Dajte mu malo prostora, a ako se i dalje ne pojavljuje, pošaljite mu ležernu poruku u stilu „hej, samo da vidim kako si, nadam se da je sve ok“ ili nešto slično. Ako ne dobijete nikakav odgovor, onda je vreme da shvatite da je izostanak odgovora takođe odgovor i da je ova veza možda na kraju puta. Ukoliko odgovori hladno, ili kratko, možda treba da inicirate razgovor o tome šta se dešava sa njim i sa vašom vezom.

Kada se ovo dešava u novoj vezi, ili sa nekim sa kim niste sigurni u kakvom ste odnosu, pretpostavite da vas momak „goustuje“ i krenite dalje. Ali ako ste u posvećenoj vezi i muškarac se povlači, onda se verovatno bavi stvarima koje nemaju veze sa vama – tada mu dajte do znanja da ste tu ako ste mu potrebni, ali ako se ovakvo ponašanje nastavi, trebalo bi da mu kažete da se veza ne može nastaviti na takav način.

Imati samopoštovanje, znači poznavati svoju vrednost i držati se svojih standarda. Nemojte progoniti muškarca, već birajte onog ko odgovara vašim standardima i ko je svestan vaše vrednosti. Onaj koji juri, u strahu je da neće pronaći ništa bolje, a onaj ko bira, ima moć izbora.

Pročitajte i ovo: Ako mu dozvoljavaš ovo, znači da su ti standardi suviše niski

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments