Cameron Diaz je 30. avgusta napunila 50 godina. Ona je dokaz da su godine samo broj i da bez obzira na njih možete izgledati fantastično. Naravno, potrebe kože se vremenom menjaju i ne možete da imate istu skin care rutinu sa 20, 30, 40 i 50 godina, jer će sama vaša koža tada izgledati drugačije i to je sasvim normalno. Mladalački izgled se postiže negom i zdravljem, zato treba da pružite koži svu neophodnu negu kako bi ostala jedra.

Holivudska glumica je zato podelila kako neguje svoju kožu. Ovo su njeni saveti:

Neka nega bude jednostavna

Jedna od najvećih grešaka u skin care rutini je ta što se na kožu nanosi previše proizvoda. Vaša rutina se može sastojati i iz samo tri koraka i biće efektnija od drugih komplikovanijih rutina. Naravno, sve zavisi od toga kakav je vaš tip kože i šta vam je preporučio dermatolog.

Cameron Diaz je godinama nosila šminku svaki dan zbog prirode svog posla. Vremenom je primetila da to ima negativne efekte na njenoj koži. Tako da je sa četrdeset godina smanjila količinu šminke i počela da je nosi samo za specijalne prilike.

Pročitajte i ovo: 5 DIY skin care maski koje možete da pripremite kod kuće

Ona ima mastan tip kože, tako da u svojoj nezi obavezno koristi retinol koji sprečava zapušavanje pora i umanjuje lučenje sebuma. To je za masnu kožu odlično jer sprečava pojavu bubuljica, mitisera i akni. Takođe, povremeno koristi i pilinge koji skidaju mrtve ćelije kože sa lica.

Malo šminke

Dakle, već smo napomenuli da nema potrebe da svakog dana nanosite velike količine šminke, jer šminka definitivno ne neguje lice. Cameron ponekad nanese svoj omiljeni ruž za usne i malo hajlajtera kako bi naglasila crte svog lica.

Zdrav život

Kada u organizam unosite namirnice sa velikom količinom hranljivih materija i fizički ste aktivni, posledica toga je da će vaše sveukupno zdravlje biti poboljšano, a to se odnosi i na vašu kožu lica. Pojedini problemi sa kožom nastaju upravo zbog nedostatka vitamina i minerala, jer je vaše telo praktično neuhranjeno.

Ipak, u zdrav život ne spada samo ishrana i fizička aktivnost, već i mindfulness, odnosnoobraćanje pažnje na svoje misli, na svoje mentalno zdravlje. Naučite da se nosite sa stresom, sa neprijatnim emocijama, naučite kada treba da se udaljite i koje bitke da vodite. Da, sve to će se odraziti na vaše celokupno zdravlje, pa i na izgled lica. Kada ste već na pragu pedesetih, mnogo je bolje da imate bore od smejanja, nego bore koje su nastale zato što se stalno mrštite, zar ne?

Nosite bore sa gracioznošću

Žene na celom svetu osećaju pritisak da izgledaju što mlađe, da budu seksi, da budu privlačne. Cameron Diaz tvrdi da to uopšte nije poenta. Kako sazrevate i kako imate sve više životnog iskustva, shvatate da su najvažnije stvari u životu da budete zdravi, snažni i srećni. Da li će to neko smatrati atraktivnim ili ne – to uopšte nije vaša stvar.

Pročitajte i ovo: Retinol i vitamin C: Prednosti i mane i da li mogu da idu zajedno?

Zato nemojte provoditi sate ispred uveličavajućeg ogledala, posmatrati svoje bore i osećati se poraženo kada primetite novu. Starenje je sasvim normalan proces i svako životno doba nosi nešto novo sa sobom. Na primer, sve biste dali da sada izgledate kao sa dvadeset, ali se setite kakvi ste bili sa dvadeset zaista – vrlo verovatno ste bili istraumirani toksičnim vezama, na početku karijere i nesigurni šta želite od života.

To kako neko izgleda još više pogađa javne ličnosti koje su stalno pod lupom. Njihov izgled se konstantno komentariše i zato one imaju još veći pritisak da izgledaju mlado, što dodatno podstiče čitavu toksičnu kulturu. Zato, kada govorimo o skin care rutini, bitno je da uzmemo u obzir sebe u celosti – ne samo kako izgleda naša koža i šta joj fali od proizvoda, već i kako se osećate i da li ste opterećeni time šta drugi misle o vama, jer sve to utiče na vaš izgled.

Naslovna fotorafija: instagram.com/cameron_diaz_p

Jovana Petković

Comments