Ne pričaj o tome koliko zarađujete

Ako se družiš sa malograđanima, koji ne čitaju ništa osim marke na tvojoj odeći, onda moraš da se trudiš da ostaneš na visini, iako nemaš dovoljno para da ispratiš sve standarde. I kad ih zoveš kod sebe na klopu, ima da naručiš najbolji ketering, a narednih dana da jedeš ono što ti preostane. Zapovest o skrivanju budžeta kaže da prijatelji mogu da ti zavide ako zarađuješ više od njih, ili da te sažaljevaju ako zarađuješ manje (i da smatraju da nisi njihov nivo), ali ne kaže kakvi su to, dođavola, prijatelji. Pa, da se podsetimo, prijatelj je neko zbog koga se nikad ne osećaš loše što si to što jesi, bilo da si bankar, kriminalac, političar, hipik, šalteruša, džabalebaroš, ili šta god. Ista zapovest ti nalaže da kriješ svoje dugove, da prijatelji ne bi posumnjali da ćeš im tražiti novac na zajam. Ja bih pre posumnjala da se takve osobe ikako mogu nazvati prijateljima.

Ne priznaj prijateljici da tvoj partner ne može da je smisli

A, već zna. Pa onda ništa. Ako kojim slučajem ne zna, zapovest zaštite privatnosti tvoje veze nalaže ti da lažeš prijateljicu, koja te dobro poznaje (a i tvoj ukus za muškarce) i da se nadaš da joj se u poslednje vreme otkačila neka daska u glavi, pa ne konta da tu postoji neka zadrška i da tvoj dragi radi protiv vašeg druženja. Ili još bolje, laži partnera da se više ne viđaš sa prijateljicom koju ne može da smisli, tako se čuvaju partnerski i prijateljski odnosi, lažima. Bljak. Dakle, boli te uvo ko koga ne podnosi, jer su antipatije verovatno obostrane – ima da tolerišu jedno drugo i da se ponašaju pristojno kad se zadese u društvu i da se suzdrže od pakosnih komentara, mogu oni to, odrasle su osobe.

Ne otkrivaj prijateljicama detalje iz vašeg seksualnog života

Jer ako se hvališ kakva je pastuvčina tvoj dragi, stvorićeš im zanimljive slike u glavama, zbog kojih će želeti da ti ga preotmu. Tako zamišlja žensko prijateljstvo neki muški balvan, koji je izmislio ove zapovesti čuvanja privatnosti u partnerstvu.

Izvor fotografija: instagram.com/marmurokph

Aleksina Đorđević

Comments