Biti sama, znači biti svesna sebe, svojih vrednosti, potreba, ograničenja. Ako si ogorčeno sama, nisi svesna sebe i imaš još mnogo posla – ne u pronalaženju partnera, nego u pronalaženju sebe. Samo svesna osoba može da pronađe prednosti u onome zbog čega je svi ostali smatraju čudnom, ili je sažaljevaju, odnosno, da se ne upravlja prema bilo čijem mišljenju i očekivanjima i prema opštim vrednostima. Ni tada samoća nije jednostavna i laka, ali nije razlog za ogorčenost i osećanje neuspešnosti ili krivice – nego je izbor. U suštini, ni malo teži od drugih izbora, jer svaki izbor ima svoju cenu i svaki način života ima svoje prednosti i nedostatke.

Biti sama ne znači živeti bez ljubavi. Možda nemaš baš svakog dana koga da zagrliš, ali to ne znači da nikog ne voliš i da niko ne voli tebe. Prijateljstvo je velika ljubav, a ljubav prema životinjama je veoma duboka i ispunjavajuća. Možda si po tom klišeu ludača sa mačkama, ali oni koji stvarno tako misle, ništa ne znaju o toj vrsti ljubavi i gubitak je njihov. Osim toga, imaš više vremena koje možeš da posvetiš ljubavi – prema porodici i prijateljima (i životinjama), kao i najvažnijoj vezi koju ćeš ikada ostvariti – onoj sa samom sobom.

Biti sama, znači živeti na nekonvencionalan način i skretati pažnju onih koji to osuđuju – sama žena je u našem društvu izložena i svako sebi dopušta da ima mišljenje i stav o njoj i njenom načinu života, a često je i meta mobinga i zastrašivanja (od strane muškaraca, koji je vide kao lak plen, koji nema ko da zaštiti). Sama žena ponekad u samoodbrani mora da angažuje nekog krupnog muškarca, da je zastupa među primitivcima.

Nemaju same žene problem sa samoćom, nego kolektivna svest ima problem sa samim ženama – tera je na preispitivanje opštih vrednosti, a to nervira.

Biti sama, znači biti svoja i suočiti se sa svim posledicama svojih izbora, kao i prihvatiti sve prednosti svog načina života.

I kad sve to možeš i umeš, a sama si, naravno da si stabilnija i srećnija od ostalih koji ne umeju i ne mogu, a nisu imali prilike ni da pokušaju, jer se suviše plaše samoće.

Izvor fotografija: instagram.com/kat_in_nyc

Brankica Milošević

Comments