Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Dental Milošević: “Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!” (INTERVJU)

Zašto je postalo kul da tvoj party autfit zapravo bude – sportski?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

9 stvari koje bih volela da sam znala pre nego što sam počela da trčim

Pre nego što postigneš savršen #nomakeup makeup look, ovo je potrebno tvojoj koži!

ULTRA BOOST: 4 stvari koje će ti pomoći da nastaviš da trčiš onda kada želiš da odustaneš

Prirodna nega je u modi: Evo kako da oporaviš kožu posle hladne zime!

Najvažnija stvar koju možeš (i treba!) da uradiš za svoju drugaricu

4 razloga zbog kojih je zdravo imati BFF

1/2

Pošto smo skloni da površno posmatramo svet, odnosno da primamo samo ono što uočavamo i upravljamo se prema utiscima, kad nekog percepiramo kao snažnu, stabilnu, sposobnu osobu, ne pada nam na pamet da razmišljamo o njenim slabostima i ranjivosti. Uzimamo zdravo za gotovo ono što se prikazuje na površini i ne uzimamo u obzir ono što se ne vidi, a što je sigurno prisutno – jer svi smo ranjivi i osetljivi, nema nikog čije je srce od kamena. Emotivna pozicija jakih ljudi je zato prilično krhka – oni su razvili svoju snagu kao odgovor na okolnosti, vaspitanje i poruke sa kojima su rasli, možda im nikada nije bilo dozvoljeno da ispolje slabost, ili su loše prolazili kada su je ispoljavali i tako su naučili da potiskuju osećanja, da čvrsto drže sebe pod kontrolom, da računaju samo na sebe i da svoje slabosti pažljivo kriju. Tako im se dešava da se nađu u problemu koji ne mogu sami da reše, a ne mogu ni da traže pomoć od drugih, jer bi to otkrilo njihovu ranjivu poziciju. Ranjivost i slabost traže legitimnost – moramo da ih osetimo, proživimo i prihvatimo, da bismo dostigli integritet. I zato jaki često imaju prilike da se suoče sa ovim osećanjima u problematičnim vezama i odnosima u kojima bivaju povređeni, doživljavaju izdaju i emotivnu bol, nemoć, stid, tugu. I tada ne mogu da ignorišu ta osećanja, jer ih snažno preplavljuju.

Jake osobe često imaju slabe partnere – što je sasvim logično. Takav par se “zalepi” na mestu osetljivosti – jakom treba da o nekome brine, da ga usmerava, popravlja, uliva mu snagu, a slabima treba isto to, da neko o njima brine, jer su sami preslabi za to. To je naravno, toksična veza, u kojoj slabi dominiraju svojom slabošću i kad se jakima desi da posustanu i treba im podrška i pomoć, slabi partneri im to u potpunosti uskraćuju – oni se čak i ljute na jakog partnera, što je dospeo u nemilu situaciju i reaguju do krajnosti sebično.

Slabi dominiraju zato što svoju slabost ističu i drže je u prvom planu, dok jaki svoju zanemaruju i skrivaju duboko u sebi. Slabost je zahtevna – njima stalno treba pomoć i briga i zato postaje sredstvo manipulacije i kontrole jakog partnera.

Editors choice