Sladoledžinice su najsrećnija mesta svetu. Ili barem jedna od pored lina parkova i dobrih barova. Toliko. Jer realno, poznata je stvar da svaki letnji dan postane još malo lepši uz kuglu (dve, pet) dobrog sladoleda, a da ne pričamo o onim turobnim kišnim danima, koje jedan kornet nekako instant prolepša. Ako zanemarimo Italiju kao kolevku gelatoa, gde se u pojedinim gradovima još uvek mogu naći originalne sladoledžinice s početka XX veka recimo, koje nude svega pet ili šest ukusa ali oh kakvih ukusa, sve je više sladoledžinica koje se otvaraju širom sveta i ulepšavaju letnja i bilo koja druga popodneva. Sladoled ubija weltschmerz, i tako je svuda na svetu. Proverena priča! Upravo zato, na ovih tridesetak stepeni kada se idemo u đir oko sveta po najboljim sladoledžinicama gde je dobar ukus prikazan u najboljem svetlu. I kroz dizajn i kroz ukuse.

Shugaa (Bangkok, Tajland)

27 The Residence at 61 Bldg., Sukhumvit soi 61, Klongtan-nua, Wattana

Kao što i samo ime kaže: šećer je glavna inspiracija i nešto po šta se dolazi ovde. Naravno, sladoled u prekomernim količinama, ali i šećer kao inspiracija koji je poslužio dizajnerima iz Party/Space dizajn studija da se opredele za mint zelenu, nežnu roze, i bele nijanse za ovaj eneterijer, ne bi li sveukupno čitava atmosfera podsećala na omiljene ukuse sladoleda. Pored ovih nijansi ističu se i delikatni transparentni elementi,  i geometrijske forme,  što ovaj prosto čini rajem za sve ljubitelje instagrama, i svakako poslastice.

Eisdieler (Linc, Austrija)

Promenade 9

Malo bliži pogled na šaru na zidovima prodavnice sladoleda Eisdieler u centru Linca u Austriji, otkriva da su trouglovi zapravo stilizovana reinterpretacija zaštitnog znaka ove sladoledžinice- crnog korneta. March Gut dizajn studio odradio je krajnje minimalistički enterijer, ali svakkao izuzetno moćan i upečatljiv. Minimalistički elementi i oštri trouglovi se sučeljavaju sa živopisnim “renesansnim” slikama na tavanicama. Dodatni umetnički dašak dodaju i sami sladoledei poređani po nijansama, koji podsećaju na paletu u nekom ateljeu. Pet nijansi roze, sedam narandžaste i tako redom.

Comments