Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Neuropsihijatri objašnjavaju da muzika utiče na nas relaksirajuće, podstiče proizvodnju hormona sreće i dobrog raspoloženja (dopamin i serotonin), pa se tada realno zaista dobro osećamo. Ali, slušanje muzike oduzima deo kapaciteta za koncentraciju, a to znači da, kad slušate muziku dok radite, raspolažete sa manje intelektualnih kapaciteta za rešavanje problema i izvršavanje zadataka.

Stručnjaci savetuju da uradite sledeće – radite u tišini i kad osetite pad koncentracije i zasićenje, onda “promenite brzinu”. Pustite omiljenu muziku i slušajte je petnaestak minuta. To će vam popraviti raspoloženje i opustiti vas i zatim ćete biti spremniji da se opet posvetite zadacima sa istim nivoom koncentracije.

Takođe, muzika vam pomaže kad radite zadatke koji se ponavljaju, kad vozite (duga vožnja, na otvorenom putu, koja je monotona), kad šetate i boravite u prirodi. U kreativnim poslovima, u kojima se mozak angažuje na drugačije načine, nego prilikom intelektualnih zadataka – prilikom slikanja, šivenja, vajanja, slušanje muzike može da bude inspirativno i da utiče na vaš rad, koji bi se možda odvijao u sasvim drugom pravcu, da ste radili u tišini.

muzika 1 Slušanje muzike dok radiš – da ili ne?

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Editors choice