U životu, stvari često ne idu glatko, koliko god da su temeljno pripremljene i isplanirane. Obično se uključuju nepredviđene okolnosti i teraju nas da se prilagođavamo. Zapravo, teraju nas da iskočimo iz kože dok pokušavamo da sačuvamo smirenost, jer kad situacija izmiče kontroli – i naša anksioznost može izmaći kontroli.

Može biti veoma teško da se usredsredite na sadašnjost i ne dozvolite emocijama da vas preplave, možete se osećati napeto i bespomoćno. Ali, već ste učinili sve što ste mogli da stvari idu dobro, kada ne idu – postoji još jedna jedina stvar koju možete učiniti – možete zadržati smirenost i perspektivu. A to može učinti čuda, kako za situaciju koja se izmakla kontroli, tako i za vaše opšte blagostanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Kako da zadržite smirenost usred neizvesnosti

Prihvatite situaciju

Ako se učinili sve što je bilo u vašoj moći da postignete željeni ishod, to znači da je stvar sada u „božjim rukama“ – ako vam razmišljanje u religioznim terminima pomaže, samo napred, prepustite slučaj višim silama, to će vam pomoći da prihvatite situaciju nad kojom ste izgubili kontrolu. Ne morate da budete u redu sa onim što se događa, ali pošto nema mnogo toga što možete da uradite, onda je najpametnije da prepustite intervenciju Univerzumu i da se opustite.

Međutim, to će biti najteži mogući zadatak, ako ste kontrolor i ne možete da se pomirite se činjenicom da zapravo nemate kontrolu ni nad čim i ni nad kim, osim sami nad sobom. Ili, možda ste svesni toga, ali ne možete da prestanete da brinete zbog potencijalno loših ishoda. Možda stalno uznemiravate sami sebe, zamišljajući sve najgore i smirenost je upravo suprotna od vašeg mentalnog stanja. Pokušajte barem da ne reagujete impulsivno i posmatrajte situaciju koja vas je izbacila iz koloseka, kao priliku za vežbanje smirenosti i strpljenja.

Pročitajte i ovo: Preživljavanje emotivnih plima i oseka – zašto je istina da će sve biti u redu

Prizovite smirenost pomeranjem fokusa

U jednoj oblasti vašeg života nastao je kratak spoj i ne možete ništa da uredite, osim da čekate i gledate kako se situacija razvija. To ne znači da čitav vaš život treba da stane i da ste osuđeni na propast. Usidrite se u sadašnjem trenutku i okrenite pažnju ka drugim oblastima koje funkcionišu. To ne znači da ste „digli ruke“ i odustali od onoga što se srušilo, nego da izvodite mudar manevar prestrojavanja na koloseke na kojima ćete uhvatiti brzinu, osvedočiti se u svoju snagu i kapacitete, da biste se osnaženi i smireni vratili rešavanju problema, sa svežom energijom i perspektivom.

Suviše često previđamo jednostavnu mudrost koja nalaže da se pobrinemo za sebe, i ostajemo na mestu „katastrofe“ vrteći se ukrug, kršeći ruke i jadikujući – ne čineći ništa konstruktivno, gubeći vreme i energiju u samosažaljenju. Dakle, ako je požar uništio kuhinju, pređite u kupatilo i oglancajte ga kao nikad do sada. Umesto da ostanete zaglavljeni u krugu zabrinutosti, prebacite fokus na stvari koje možete da kontrolišete, u kojima možete da uradite nešto korisno, da vidite rezultate i izazovete neke pozitivne emocije. Nemojte davati svoju moć nečemu čime ne možete da upravljate – preusmerite je i osnažite se.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Koristite afirmacije

Lako je izgubiti i nadu i smirenost, kada se čekanje na željeni ishod čini beskrajnim. Ali zamišljanje najgorih scenarija neće ubrzati stvari. Zadržavanje na negativni emocijama zamagljuje vam rasuđivanje i sprečava da preduzmete adekvatnu akciju. Ako izgubite smirenost, na kraju ćete pod pritiskom učiniti bilo šta, a to sigurno neće rešiti problem. Zastanite i zapitajte se šta vam od vaših misli služi, da li je nešto korisno i pomaže u rešenju problema, a šta izaziva frustraciju i očaj. Ubacite afirmacije, da biste izašli iz začaranog kruga negativnog razmišljanja.

Recite sebi „sve je u redu“ ili „stvari će funkcionisati“, „zaslužujem najbolje“ ili „proći ću kroz ovo“. Vaše misli mogu napraviti razliku. Jer ako razmišljate kako je sve besmisleno i nikad ne dobijate ono što želite, to će samo povećati stres. Potrebna vam je mentalna snaga da prevaziđete teške situacije, a previše negativnog razmišljanja i sumnje u sebe, podrivaju tu snagu, dok vam afirmacije pomažu da pronađete pozitivni potencijal situacije.

Vežbajte svesnost, boravak u sadašnjem trenutku, pomeranje fokusa i pozitivnost, pa ćete osvojiti smirenost i bolje se nositi sa svakom krizom.

Pročitajte i ovo: Strpljenje nije čekanje – nego razumevanje

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments