Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Nije poznato kada je čovek popio prvu čašu vina, ali jedno je sasvim sigurno – oduvek ga je smatrao pićem bogova i posebnim darom. Užitak ispijanja svakog gutljaja je neprocenjiv, a ne postoji džabe portugalska izreka da “ko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja”. Donosimo vam dvadesetpet interesantnih činjenica o ovom, mnogima omiljenom, napitku. Uživajte i naučite ponešto novo!

13 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o vinu

Pri odabiru vina oslonite se na svoja čula

– U drevnoj Grčkoj, domaćin bi podizao čašu pre početka obroka i otpio gutljaj vina kako bi gostima dokazao da nije otrovno. Iz ove tradicije kasnije je nastao običaj nazdravljanja.

– Globalno zagrevanje i promene usled spoljašnjih uticaja mogu značajno uticati na kvalitet vina u budućnosti jer i najmanja promena temperature dovodi do drugačije strukture, ukusa, mirisa…

– U Egiptu, za vreme vladavine faraona Tutankamona (Tutankhamun), “obični smrtnici” su pili pivo, dok je vino mogla da pije samo viša klasa.

– Prema jednoj studiji u Italiji, žene koje piju dve čaše vina dnevno imaju bolji seks od onih koje to ne rade.

– Pojam enofobija (Oenophobia) predstavlja strah od vina.

– Da bi se napravila jedna čaša vina, potrebno je oko jedan kilogram grožđa.

– Poznato je da je vino bogato vitaminima B. Litar ovog napitka sadrži oko šesto, sedamsto kalorija. Taj broj kod slatkih vina iznosi oko 1400.

– Nauka o vinima se naziva enologija.

– Za fermentaciju belog vina, potrebno je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni jer se pri višoj gube aroma i svežina. Ona idealna  za fermentaciju crnog vina je 29, 30 stepeni Celzijusa.

– Starenjem, crvena vina postaju svetlija, a bela vina tamnija.

21 Snimi ovo: Zanimljive činjenice o vinu

Što duže "odleži" to je kvalitetnije

– Jedan od sakupljača vina je za ogromnu sumu novca  na aukciji kupio flašu napitka koja je pripadala  Tomasu Džefersonu (Thomas Jefferson). Potom ga je izložio u svojoj kući, u specijalno osvetljenoj kutiji. Toplota sijalica je rasušila čep i sakupljač je, nažalost, dobio najskuplju bocu vinskog sirćeta.

– Kaluđer Dom Perinjon (Dom Pierre Pérignon) nije “izumitelj” šampanjca, te se smatra da on nikada nije izgovorio “ja pijem zvezde”. Penušava vina su pravljena u regionu Šampanje mnogo pre njegovog rođenja, dok je ovaj mit, navodno, marketinška prevara.

– Latinsku izreku “In vino veritas” (U vinu je istina), prvi je izgovorio rimski pisac i naučnik Plinije Stariji (Gaius Plinius Secundus). 

– U nemačkom muzeju “Speyer” postoji boca vina stara 1600 godina.

– Egipćani su vino smatrali darom boga Ozirisa.

– Smatra se da je šampanjac najbolji između svoje četvrte i desete godine starosti.

– Ivica  čaše za crveno vino je uvijena prema unutra kako bi zadržala arome i “dovela” ih do nosa onoga ko pije ovo piće.

– Madam Pompadur (Madame Pompadour) je izjavila da je šampanjac jedino vino posle kojeg žena ostaje lepa.

– Brzina leta čepa od šampanjca je trinaest metara u sekundi.

– Kolekcionar vinskih etiketa se zove vintitulist.

– Najstarija kolekcija probranih vina nalazi se na dnu Atlantika, u olupini Titanika. Veruje se da su uprkos havariji i potonuću broda flaše i dalje neoštečene.

– U svetu postoji više od 10,000 vrsta grožđa.

– Prema pravilu ispijanja vina, najpre se služe lakša a zatim se prelazi na teža vina tokom obroka. Osim toga, belo vino bi trebalo poslužiti pre crvenog, mlađe pre starijeg, kao i suvo vino pre slađeg.

– Kada degustirate vino, zadržite gutljaj u ustima nekoliko sekundi, a zatim progutajte ili ispljunite. Ukus dobrog vina će se duže zadržati u ustima.

– Na krajevima vinograda se ponegde još i dan danas sade ruže, kako bi prve odreagovale na buđ, parazite i bolesti, pre nego što one napadnu vinograd.

Izvori fotografija: mitsloansos.mit.edu, adventurewithmelanoma.blogspot.com, justaddwine.blogspot.com


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Editors choice