Spora dekoracija je novi trend u uređenju enterijera koji zapravo svi možemo da primenimo. Živeći u eri TV emisija o renoviranju doma, navikli smo na ideju da na kraju projekta postoji veliko “otkriće” gde je svaki mali detalj savršeno na mestu. Proces dekoracije ima jasan početak i kraj, a tek kad dođete do finala, možete uzdahnuti da je vaš dom „gotov“. Iako ovo može da funkcioniše ako imate budžet velike TV mreže i tim profesionalaca koji rade na uređenju vašeg doma, to nije baš praktično u realnom životu.

Spora dekoracija – trend koji se fokusira na izdvajanje vremena prilikom opremanja prostora, ima za cilj da pruži realniju i održiviju alternativu.

Šta je spora dekoracija?

Spora dekoracija, kao što ste mogli da pretpostavite po imenu, obavlja se polako. Odbacuje ideju impulsne kupovine i jednokratne transformacije prostorija i umesto toga daje prioritet detaljno osmišljenim kupovinama, podrazumevajući da može potrajati duže da se pronađu adekvatni komadi nameštaja i dekora.

Takođe, podstiče kupovinu polovnih ili ponovnu upotrebu predmeta koje već imate, umesto da kupujete nove. Zato spora dekoracija može zahtevati dodatnu dozu strpljenja. Ali ako mislite da zvuči kao odlaganje, razlika se svodi na nameru.

Trebalo bi da aktivno prikupljate inspiraciju, kupujete i tražite ono što najbolje odgovara vašem prostoru i stilu, a ne samo da se zadovoljavate onim što možete brzo i jeftino da kupite u poslednjem trenutku.

Spora dekoracija sama po sebi čini vaše kupovne navike održivijim, posebno ako kupujete polovne predmete. A pošto kupujete samo stvari koje volite i verujete da će funkcionisati u prostoru, uklanjate otpad koji dolazi sa kupovinom predmeta koje ćete čuvati samo nekoliko meseci pre nego što se pokvare ili izađu iz mode. Takođe daje više vremena da preuzmete „uradi sam“ projekte koje inače ne biste razmotrili ako žurite. Ponekad je sloj boje ili nova tkanina sve što vam treba da date drugi život komadima koji bi inače mogli završiti na otpadu.

Iscrtavanje procesa dekoracije daje vam vremena da tačno shvatite šta vam se sviđa, a šta funkcioniše u vašem prostoru. Samo zato što vam se sviđa kako nešto izgleda u drugom domu ili na internetu, ne znači da će funkcionisati i kod vas. Spora dekoracija vam omogućava da sve navedeno uzmete u obzir.

Kako primeniti sporu dekoraciju doma

Ne žurite sa procesom

Ceo koncept vrti se oko usporavanja. U svetu u kom je vreme novac, a gužva se stalno romantizuje, ovo bi moglo zvučati teško. Međutim, dopuštanje sebi da se opustite i namerno zauzmete neometani pristup dizajnu je važno za stvaranje prostora koji ćete voleti i narednih godina.

Prihvatite nedovršeno

Stvari se mogu činiti nedovršene neko vreme, ali to je u redu. Opustite se i počnite da razmišljate o svom domu kao o radu koji se stalno razvija. Umesto da se fokusirate samo na gotov proizvod, uživajte u procesu prilagođavanja specifičnim željama i potrebama. Kad enterijer naposletku odražava vaše jedinstvene ukuse i ličnost, osećaj zadovoljstva i ispunjenosti vredeće sve utrošeno vreme.

Planirajte unapred

Možete napraviti planove u pogledu svog budžeta, kao i artiklima koji su vam potrebni, bez kupovine pre nego što budete spremni. Planiranjem unapred, možete sa sigurnošću da kupujete. Međutim, u isto vreme je važno zapamtiti da se planovi mogu promeniti, a dopuštanje sebi da budete fleksibilni je ključno za izgled vašeg idealnog prostora.

Pročitajte i ovo: 5 TikTok trendova u uređenju doma koje zapravo želimo da isprobamo

Naslovna fotografija: instagram.com/kelseyleighdesignco

Božica Luković

Comments