Imala je svega devet godina kada je uz sviranje klavira i učenje francuskog i engleskog jezika počela da istražuje svet tenisa. Prve korake u sportu, koji ju je načinio svetski poznatom, Jelena Janković ostvaruje u teniskom klubu “Crvena zvezda”. Rođena je 28. februara 1985. godine. U porodici se niko pre Jelene profesionalno nije bavio tenisom. Odrasta sa majkom Snežanom i ocem Veselinom, koji su ekonomisti, i sa dva brata. Kao juniorka je igrala na mnogim turnirima.

SLIKA117 Srećan rođendan, Jelena Janković!

Godine 2003. atraktivna crnka ulazi među prvih 100 igračica sveta

Davne 1995. godine uspeva da stigne do polufinala prvenstva Jugoslavije, u konkurenciji do deset godina. Sa samo 16 godina osvaja Otvoreno prvenstvo Australije. Iste godine počinje da se takmiči u VTA seriji, a na svom prvom turniru u Indijan Velsu stigla je do drugog kola. U oktobru 2003. godine postaje 90. igračica sveta i ulazi među prvih 100 igračica. Jankovićeva je ostvarila prvu pobedu nad nekom igračicom iz prvih deset 2004. godine. Tada je u prvom kolu Otvorenog prvenstva Australije pobedila Jelenu Dementijevu (Jelena Diemientieva) i to rezultatom 6-1, 6-4. Jelena je sezonu završila kao 28. igračica sveta, a iste godine predstavlja Srbiju učešćem na Olimpijskim igrama u Atini. Narednu godinu završava na 22. mestu, iako je te, 2005. godine, bila čak i 17. na svetu. Godine 2006. sa Kineskinjom Li Nu (Li Na) osvaja jedan turnir u konkurenciji parova, a tu godinu završava kao 12. na VTA listi.

Na Otvorenom prvenstvu Francuske 2007. godine stigla je do polufinala, u kom je izgubila od, tada prve teniserke sveta, Žistin Enen (Justine Henin). Jelena nakon toga postaje treća teniserka sveta. Zbog briljantnih rezultata u Parizu Jelena, uz Novaka Đokovića i Anu Ivanović, biva dočekana ispred Narodne skupštine u Beogradu pred više od 15,000 ljudi. Iste godine učestvovala je na završnom turniru, gde učestvuje osam najboljih teniserki sveta. Takođe, prima ACES nagradu – kao teniserka koja je najbolje promovisala tenis u 2007. godini, a Olimpijski komitet Srbije je proglašava sportistkinjom godine.

Jelena je zaštitno lice kompanija PrinceReebokHyundai, kao i modne kuće Mona.

SLIKA217 Srećan rođendan, Jelena Janković!

Jelena Janković 2007. u Beogradu postaje UNICEF-ov ambasador

Prvu poziciju na VTA listi srpska teniserka zauzima 11. avgusta 2008. godine, i tako postaje druga Srpkinja koja je zauzela poziciju broj jedan na listi najboljih teniserki sveta.

Jedna od najboljih srpskih teniserki svih vremena, Jelena Janković 2011. godine prvi put od 2007. ispada iz top 10 igračica sveta. Kao i februara 2010, Jelena i 2011. godine osvaja Oskara popularnosti za sportistkinju godine.

Godine 2012. mečevima polufinala FED kupa protiv Rusije, Jelena i Ana dovode Srbiju do prvog finala u ovom takmičenju u istoriji ženskog tenisa. U finalu nastupa sa povredom, a pehar uzimaju Čehinje. Jelena je u Bogoti ove godine osvojila titulu, prvu posle turnira u Indijan Velsu 2010. godine. S obzirom na to da je sezona tek na početku, možemo očekivati mnogo od ove talentovane igračice – i ostaje nam samo da uživamo u narednim titulama i čekamo povratak u top 10 najboljih teniserki sveta.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

Comments