Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

1/3

Mišić duše, psoas major, zapravo je grupa mišića koja povezuje naš trup sa nogama i bez čije aktivnosti ne bismo mogli ni da ustanemo iz kreveta. Bilo šta da radimo (ili ne radimo) – sedimo u fotelji, ležimo, vežbamo jogu, hodamo, trčimo, ova grupa mišića je angažovana. Psoas major je “najdublji” mišić u telu, ide od 12. grudnog, do 5. lumbalnog pršljena, podržava kičmu i predstavlja njenu jedinu vezu sa nogama i od vitalnog je značaja ne samo za pokretljivost i elastičnost vašeg tela, nego i za psihičko zravlje.

Novija istraživanja pokazuju da psoas povezan zbog povezanosti sa dijafragmom utiče na disanje, a plitak dah i teskoba u predelu dijafragme povezani su sa stanjem anksioznosti. Preko kičmene moždine, mišić duše je povezan sa najstarijim, reptilskim delom mozga, gde se nalazi primarni odbrambeni sistem “bori se ili beži”. Dakle, informacije iz najvažnije grupe mišića u telu, dospevaju do najprimitvnijeg dela mozga i ako je mišić napet i u grču, informacije se u pretvaraju u osećanja tuge, straha i strepnje (anksioznosti). Ako osećaš teskobu i pritisak, pokušaj između ostalog i da detektuješ i otkloniš napetost ove grupe mišića.

Usled oslabljenosti psoas major mišića, okolne grupe mišića preuzimaju i nadoknađuju – i naprežu se više nego što je predviđeno. To može da bude uzrok raznih bolova, koje lekari često ne dijagnostikuju precizno, jer ne uzimaju u obzir važnost i funkciju mišića duše. Pokreti koji najviše opterećuju ovu grupu mišića jesu stajanje, savijanje i podizanje (bez pomeranja stopala i savijanja kolena), kao i mnogi pokreti u baletu i raznim sportovima, a i previše sedenja je opterećujuće (u ovom položaju donju polovinu tela kontroliše psoas).

Editors choice