Nisu oni tako probirljivi i sitničavi (kao mi), pa da nas procenjuju po obući, ili zahtevni, pa da nas skeniraju ne bi li utvrdili da li im delujemo kao uredna osoba, sposobna da o sebi vodi računa. Oni više reaguju na naše nesvesne poruke i signale, na ono što se emituje iz centra našeg bića – a ako smo iscrpljene, tužne, ogorčene, sluđene, razočarane, oni to registruju kao što životinje u šumi nanjuše požar, ili zemljotres i krenu u stampedo. Više od raščupane frizure uz previše šminke, na njih deluje odbojno naše osećanje umora i iscrpljenosti, tvrde naučnici.

Umorno lice

Pečat koji na našem licu ostavlja nedostatak sna, umor i iscrpljenost, ne može se prikriti nikakvom šminkom. Crvene oči, vodnjikav pogled, tamni podočnjaci na bledom licu, beživotan izraz lica – to je odbojno, utvrdili su naučnici. Mogli smo to da zaključimo i bez podrške naučnika, jer umorno lice zaista gubi svoju privlačnost, ali ako nas do sada ništa nije nateralo da urednije živimo i obezbedimo sebi više sna, možda će nas ubediti naučni argumenti.

Loše raspoloženje

U jednom istraživanju, od ispitanika je traženo da fotografije lica koje su im pokazivali ocene sa “ljut, pokvaren, pristojan, ljubazan” i pokazalo se da su u poslednje dve kategorije ispitanici stavljali ona lica koja su smatrali privlačnim. Ljubazan izraz lica – jednako lepota i privlačnost. Odnosno, ako smo namrštene, nadurene, natuštene, stisnutih usana, spojenih obrva i sevajućeg pogleda, šaljemo poruku “sklanjaj se, ujedam”, a oni postanu svesni te poruke pre nego što mi postanemo svesne da smo je poslale. Naravno da ne treba da glumimo razdraganost kad nam nije ni do čega, ali ne možemo očekivati da ćemo sresti nekog ko će se ozbiljno zainteresovati za nas, u periodu kad smo puni problema i stalno smo loše volje i razdražljivi.

Stres

Svakako, stanje stresa utiče na naše raspoloženje, na nivo ukupne energije i na sve čime zračimo – a zračimo umorom, neraspoloženjem i neispavanošću. Baveći se sobom, vodeći računa o tome da živimo sređenije, zdravije, organizovanije, da bolje rasporedimo svoje prioritete i da se rasteretimo svega što nije neophodno da baš mi nosimo, povećavamo šanse da nekome budemo privlačne i seksi.

Comments