Za žene važi da se tek u zrelijim godinama seksualno bude i osvešćuju, odnosno, stiču samosvest i iskustvo koje im je potrebno da se opuste i da partneru pokažu kako će ih najbolje zadovoljiti. Zrelost i iskustvo je potrebno i da se prevaziđe stid, odbace predrasude, izeksperimentiše i upozna sopstveno telo. Ženska seksualnost je kompleksna, a kapaciteti za uživanje ogromni i ovo su neke smernice o tome kako da otkrijete svoj maksimum (i da vam uvek bude na raspolaganju).

Zajedničko svršavanje nije imperativ

Kad imate stalnog partnera, sa kojim ste opušteni i predani, nije teško postići zajednički vrhunac – to je intenzivan, strastven doživljaj, koji vas povezuje u telesnom izrazu ljubavi. Ali, ne morate uvek doživeti seks na ljubavni način – ponekad vam je potrebno da se “izdivljate”, doživite nekoliko orgazama tokom jednog odnosa, dok muškarac istrajava. Ponekad smete da upotrebite telo svog muškarca kao sredstvo zadovoljavanja – za njega će to biti kompliment.

Odbacite kajanje zbog jednokratnog seksa

Kompleksnost ženske seksualnosti prosto nije dizajnirana za jednokratni seks – ali, možda ste ušle u ovakav doživljaj jer ste se nadale da će se ponoviti i nastaviti (da ste našle ljubavnika, a možda i partnera), ili ste bile suviše usamljene i dugo bez seksa, pa je “daj šta daš” princip proradio, ili ste prosto pristale, jer vam se sviđalo kako vas nagovara. I možda se niste ni naročito dobro provele (ko još može da se opusti i nauživa sa nekim koga prvi put dodiruje?), možda uopšte nije bilo loše, pa ste očekivale da će sledeći put biti još bolje (ali nije bilo prilike za sledeći put), a možda je bilo grozno i utvrdile ste da to uopšte ne treba da radite. Šta god – odbacite kajanje. Kad ste se već našle sa nekim u krevetu, pokušajte da iz toga izvučete najbolje što možete, nemojte očekivati ništa i nemojte prebacivati sebi što ste to uradile. Niste mali i niko vas nije prevario i naveo na nešto što niste htele – ponašajte se kao zrela žena i pređite mirno preko tog “incidenta”.

Ne odbijajte seks samo zato što niste sasvim glatke

Zrelost i samosvest donose rasterećenje po pitanju raznih sitnica kojima se u ranoj mladosti opterećujemo. Dobro, to ne znači da treba da gajite džunglu među nogama i da ne idete redovno na depilaciju, ali ako je termin za depilaciju sutra, a prilika za seks večeras, samo opušteno. Muškarci uglavnom ne primećuju takve detalje, ili im ne smetaju – oni gledaju golo telo i spremni su da u njemu uživaju.

Ostanite otvoreni za eksperimente

Znate šta volite i znate da ćete uvek moći da postignete zadovoljstvo na način koji poznajete – sa tim saznanjem možete opušteno da se upustite u eksperimente, da ispunite erotske fantazije i da se zabavljate i igrate.

Comments