Londonska dizajnerka kanadskog porekla, Koreanka Edelajn Li (Edeline Lee) bila je na dobrom putu da postane advokat. “Tako su želeli moji roditelji, ali nije mnogo vredelo”, rekla je Edelajn u intervjuu za modni portal “The Business of Fashion”. Želja za stvaranjem odvela ju je na čuveni londonski koledž za umetnost i modni dizajn “Central Saint Martins”, gde je učila zanat razvijajući kreativnost stalno se trudeći i grešeći. Njena prva kolekcija jesen/zima 2012, nazvana upravo Edeline Lee, osvanula je, sasvim neočekivano, na ovogodišnjoj februarskoj Nedelji mode u Londonu i osvojila je publiku.

Slika 138 Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Debitantska kolekcija Edelajn Li

Edelajn je imala sreće da je tokom studija dobijala prakse kod Mekvina (McQueen) i Galijana (Galliano), koji su joj nesumnjivo bili odskočna daska za dalje napredovanje. Po prirodi izuzetno vredna, Edelajn se u jednom trenutku do te mere posvetila poslu da je čak i napustila studije ne mogavši da postigne sve odjednom. Iznenada je dobila i posao u Njujorku kao asistent kreativnog direktora modne kuće američkog dizajnera Zeka Pozena (Zac Posen), a takvo iskustvo nije želela sebi da uskrati zbog studija. “Njujork je bio za mene sjajno iskustvo u svakom smislu, ali mi nije mnogo pomogao da spoznam sebe kao dizajnera. Suviše vremena sam provodila radeći za druge, a to mi nije pomagalo da počnem samostalno da kreiram.”

Slika 225 Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Svedeno, klasično i elegantno

Posle tri godine, Edelajn se vraća u London da dovrši studije i pokuša da se posveti više izgradnji sopstvenog dizajnerskog identiteta. Međutim, kako to uglavnom biva, otvara se još jedna prilika za posao i ona počinje da radi kao glavna dizajnerka za žensku liniju modne kuće “The Rodnik Band”. U svemu tome uspela je i da diplomira, ali je život stao na put njenim planovima, kako to uglavnom i biva. Uprkos poslu koji nije prestajao da se zahuktava, u kratkim pauzama koje joj je tempo dozvoljavao, Edelajn je našla vremena da se uda, da rodi dete i da se, nažalost, ubrzo i razvede.

Mnogi umetnici kažu da usled najvećeg bola uvek nastaje najbolje stvaralaštvo. To je svakako istina u slučaju mlade mame koja je prodrmala modnu scenu konačno izloživši svoju prvu, malu, ali evidentno vrednu kolekciju. Edelajn kaže da joj je i trebalo životno iskustvo i zrelost da bi uopšte mogla da spozna sve uloge i osobine jedne žene, pre svega u sebi, a onda i u drugim ženama. Inspiraciju za svoju debitantsku kolekciju Edelejn je pronašla u pokretu s početka dvadesetog veka poznatom pod imenom “Bečka radionica” (Wiener Werkstätte). To je pokret u umetnosti, arhitekturi i dizajnu čija je osnovna ideja bila da spoji umetnost sa svakodnevnim životom i učini umetnost dostupnu svima.

Na neki način, i Edelajn je nastojala da kreira odeću koja će moći da bude verni pratilac žena, pa ma u kojoj ulozi morale da budu u određenom trenutku. Svedene kombinacije boje slonovače i crne, oživela je ponekim detaljima u boji i spojem tradicionalnog i modernog u krojevima. Edelajn ima jako dobro oko za detalje koji uglavnom i daju život nekoj kreaciji. Po njenom mišljenju, to su te male stvari u životu. Te pauze koje i ona uspeva da ugrabi igrajući uloge majke, žene, preduzetnice i modne dizajnerke.

Slika 319 Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Detalji oživljavaju kreacije Edelajn Li

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments