Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Stil moćnih ljudi: Melody Gardot, muzika me je oživela

Stil moćnih ljudi: Melody Gardot, muzika me je oživela

Devetnaestogodišnja studentkinja modnog dizajna iz Pensilvanije, sada svetski poznata džez pevačica i kantautorka, Melodi Gardo (Melody Gardot) nikada ne bi pronašla sebe i smisao svog života da jednog novembarskog popodneva 2003. godine nije sela na bicikl i na nesreću podletela pod džip, čiji je vozač proleteo kroz crveno svetlo. Zvuči otrcano, ali njena priča zaista je primer sreće u nesreći. Izgledalo je da će teška saobraćajna nesreća zauvek onesposobiti mladu Melodi, koja je uvek odskakala od većine talentom, interesovanjima i idejama. Potpuno atipična američka tinejdžerka, u koju su svi bližnji polagali nade da će da napravi nešto posebno i značajno, ostala je prikovana za krevet sa teškim povredama kičme, polomljenom karlicom i teškim povredama glave, zbog kojih i danas ima problema i sa kratkoročnim i sa dugoročnim pamćenjem.

Slika 1 Zivot postaje vredniji kad smo na ivici da ga izbugimo Stil moćnih ljudi: Melody Gardot, muzika me je oživela

Život nam postaje vredniji kada smo na ivici da ga izgubimo

Posle tragedije koja ju je snašla, Melodi je znala da mora da odabere između života i oporavka i predaje bolovima i fizičkoj nemoći. U početku je mislila da neće izdržati napore, a bogami ni bolove koji su iz dana u dan postajali gotovo nepodnošljivi. Mislila je da joj sa 19 godina život tek počinje, a izgledalo je kao da se sve ruši i da je gotovo. Najteže je bilo naći snage i volje za prve korake ka oporavku. Morala je ponovo da uči da priča, da hoda, da pere zube, da čita. Zapravo, morala je da počne život iz početka. Nakon godinu dana nepomičnog ležanja u krevetu, počela je sa dugom terapijom koja ju je ponovo digla na noge. Sastavni deo terapije i glavna motivacija bila je muzika.

 Stil moćnih ljudi: Melody Gardot, muzika me je oživela

Fizičku nemoć zamenile su kreativna snaga i muzika

Da bi um nadvladao nesnosne bolove i naporne fizikalne terapije, lekari su predložili Melodi da se fokusira na svoj unutrašnji svet, da razmišlja o sebi kao da nema telo i da pokuša duhom da nadvlada fizičke posledice udesa. Jednog dana jedan od njenih lekara pitao ju je šta je radila u slobodno vreme kao student, i kada je saznao da je svirala u piano barovima i pevala džez, odmah joj je rekao da je to najbolja terapija za nju i da što se više bude bavila muzikom, a ne svojim oslabljenim telom i ograničenim mogućnostima, to će terapija biti brža i uspešnija. U svoj toj agoniji Melodi je imala i neuroloških problema. Niko nije verovao da će uspeti da se oporavi, a kamoli da će dve godine kasnije postati jedna od najuvaženijih džez kompozitorki i pevačica mlade generacije.

Slika 35 Stil moćnih ljudi: Melody Gardot, muzika me je oživela

Melodi hoda uz pomoć štapa i nosi naočare za sunce jer je osetljiva na svetlost

Do udesa Melodi nikada nije muziku shvatala ozbiljno. To joj je više bio divan hobi u kojem je uživala i koji joj je išao od ruke. Međutim, dok je ležala u bolnicama i vukla se po lekarima jedini spas od ludila bila je muzika. Melodi je veoma dobro svirala klavir, a u bolnici je ležeći naučila da svira i gitaru i da komponuje. Njen neurolog smatrao je da je to najbolja terapija i vežba za njen mozak, kao i za očuvanje zdravog razuma. U bolnici je počela da piše pesme koje su 2005. godine izdate po nazivom “Some Lessons: The Bedroom Sessions”. Nije dugo trebalo da je primete veliki izdavači, te sa svojih 27 godina Melodi ima već tri studijska albuma i jednu Grammy nominaciju. Sebe smatra građaninom sveta, pa nije ni čudo što je u Francuskoj popularnija nego kod svoje kuće, koju, kako kaže, najmanje oseća svojom, kao da tu nikada nije ni pripadala. Njen poslednji album “Absence” odveo ju je u Južnu Ameriku. To iskustvo usmerilo je nju i njenu muziku u malo drugačijem pravcu, ali se Melodi u tome sasvim dobro snalazi.

Slika 45 Stil moćnih ljudi: Melody Gardot, muzika me je oživela

Sa snimanja za novi album

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Editors choice