Kao na holivudskom platnu – tako se može opisati karijera Džeremija Lina (Jeremy Lin). Momak poreklom sa Tajvana, rođen avgusta 1988, došao je do zvezda preko trnja, pre svega zbog predrasuda o azijskim igračima u NBA ligi.

Došlo je njegovih pet minuta jer su Niksi (New York Knicks), pored problema na poziciji beka zbog povrede Dejvisa (Baron Davis), ostali na određeno vreme i bez dve glavne uzdanice, Entonija (Carmelo Anthony) i Stodemajera (Amar’e Stoudemire). Kako je sve to izgledalo? Za nedelju dana predvodio je tim iz “Velike jabuke” do četiri pobede u isto toliko utakmica, uz prosečno 28.5 poena i 8 asistencija. Na poslednjoj utakmici “isporučio” je Lejkersima (LA Lakers) čak 38 poena uz nekoliko sjajnih poteza. Džajantsi (New York Giants) možda jesu uzeli titulu u NFL-u, ali je glavna tema u gradu upravo Lin. Ne samo u Njujorku, dobija aplauze gde god da ode, što je u NBA-u nezapamćeno.

Lin NY Štreberska posla: Jeremy Lin

Skok u istoriju - saigrači obožavaju Lina

U NBA ligi nikad nije igrao nijedan košarkaš koji je rođen u Americi, a da je poreklom iz Azije. Džeremiju je to uspelo i zato je ovo veoma interesantna priča. U srednjoj školi u Palo Altu imao je sjajnu statistiku, osvojio je sa ekipom i državnu titulu, dobio sva moguća priznanja, od igrača godine do sportiste godine, ali dogodilo se nešto neverovatno – nije dobio sportsku stipendiju ni za jedan koledž!

Put ga je odveo na Harvard, mesto gde možeš da postaneš veliki političar i slično, ali nikako košarkaš. To valjda objašnjava činjenica da od 1954. nijedan igrač sa Harvarda nije zaigrao u najjačoj ligi. Nije da tamo ne vole sport, ali su veslanje i atletika njihovi favoriti. Postao je prvi igrač u “Ivy ligi” koji je zabeležio 1,450 poena, 450 skokova, 400 asistencija i 200 ukradenih lopti. Kao i u srednjoj školi, bilo je tu dosta individualnih priznanja. Što se samog Harvarda tiče, postao je igrač sa najviše nastupa, u samom vrhu je po poenima, ukradenim loptama, asistencijama… Sjajno, nema šta, ali opet je izostao sledeći korak. Nije dobio pozivnicu za draft!

Lin Harvard Štreberska posla: Jeremy Lin

Džeremi iz dana na koledžu, kada je "vedrio i oblačio" u dresu Harvarda

Džejmijev trener iz srednje škole rekao je za njega da je jako uporan u svemu što radi, što se pokazalo kad je odlučio da ipak ode da igra letnju ligu pre dve godine. To mu je donelo delimično garantovani ugovor sa Voriorsima (Golden State Warriors). Posle jedne sezone dobio je otkaz, zatim par nedelja proveo u Roketsima (Houston Rockets), a onda opet završio na “birou”.

Sreća prati hrabre, Niksi su ga potpisali kao privremenu zamenu, a on se izborio za ugovor, inkasirao 800,000 dolara i dobio poštovanje navijača, igrača i stručnjaka. Gledao sam kako Džeremi igra – surova košarkaška inteligencija, odličan ulaz, dobar šut… I začepio je usta svima koji nisu verovali u njega. Sada će se konačno naspavati, jer će imati sredstva da iznajmi svoj stan i neće morati da spava kod brata na kauču. Da, to nisam pomenuo, nije imao gde da spava. Američki san je moguće živeti, Džeremi Lin je to pokazao i dokazao!


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Comments