Kako se svađati, a ne raskidati

Dok smo mladi i arogantni, čim se posvađamo, uvredimo se i raskidamo, jer smo ubeđeni da svađa znači kraj, da ne želimo da budemo sa nekim sa kim se tako svađamo. Zato vremenom naučimo da se ne svađamo tako. Da ne vređamo i da se ne vređamo, nego da raspravljamo i prodiremo u suštinu problema, gde se takođe nalazi i rešenje. A rešenje je prihvatanje, korigovanje, dublje povezivanje i razumevanje. Osim ako raskid nije jedino razumno rešenje, jer u suštini problema otkrijemo nedostatak kapaciteta za napore ljubavi i razvoj odnosa.

Stvari koje pametne žene nauče u najgorim vezama 4 Stvari koje pametne žene nauče u najgorim vezama

Bez čega veza ne može da opstane

Vitalne funkcije veze su poverenje, razumevanje, poštovanje, tolerancija – ovo su povezane funkcije i ako izostaje jedna, i ostale su manjkave i kilave. Veza tada teško opstaje, ili opstaje dok ne izdahne u mukama, dok mi lagano (u mukama) shvatamo da smo suviše vremena proveli nezadovoljni i nesrećni.

Šta ne može da se toleriše

Ako ste najviše voleli u svojoj najgoroj vezi, verovatno ste pokušali da tolerišete sve. I na najteži način ste otkrili da ljubav nije dovoljna da izbalansira svu nestabilnost, da neutrališe sav otrov i isceli sve povrede i da granice moraju da postoje. Ne može se sve tolerisati, a da se ne uništi samopoštovanje – a ono je vitalna funkcija naše ličnosti.

Comments