Do tridesete shvatite da ne ide sve kako ste zacrtali, da niko nema potpunu kontrolu nad životom, da se planovi menjaju, kao i želje i ciljevi, da ono u šta ste mogli da se zakunete pre deset godina više nema ni snagu ni smisao, da ljubav nije to što ste mislili, da niko nije bezbrižan i neoštećen i da svakako počinje bolji deo vašeg života, u kome ćete biti opušteniji, mudriji i zadovoljniji sobom.

Ne morate sve vreme da živite sjajnim, ispunjenim životom

Sve manje vam je stalo da ispunjavate svoju predstavu o tome šta znači živeti sjajnim, ispunjenim životim, jer je ta predstava uglavnom, linkovanje Holivuda. Nemate ništa protiv glamura, VIP tretmana, montiranja i poročnog zvezdanog sjaja, ponekad, kad ste raspoloženi da se igrate, ili vam je potrebno da ostavite utisak. Mnogo više cenite svoju privatnost, svoj autentični stil života, svoje trenutke opuštenosti, samoću i prijateljstvo. Starletisanje za javnost obavljate samo iz zabave, da ne ispadnete iz forme i jer vam se može.

Ne morate da radite ono što vam se ne radi, iz osećanja dužnosti prema drugima

Shvatili ste kako ljudi podvlašćuju druge suptilnim (ili siledžijskim) manipulisanjem osećanjem krivice i dužnosti. Nije da baš možete potpuno da se otmete (teško je i sa 40) ali sve vam je jasnije da ste mnogo više obavezni i dužni sebi, nego bilo kome drugom. Mnogo je važnije da radite sve ono što vas ispunjava, od čega se osećate poletno, životno, istinito, radosno, prosvetljeno, nego da ispunjavate dužnosti prema drugima, od kojih se smorite, smračite, izgubite radost i energiju i što morate da istrpite i jedva čekate da se završi. Ne možete sasvim da izbacite takve stvari iz života, nemoguće je, ali možete da ih kontrolišete i dozirate da vam ne jedu vreme, živce i energiju. Barem ne češće, nego što će vam ih one druge, dobre, zabavne i ispunjavajuće stvari, obnoviti.

Stvari o kojima sve manje brinete što ste bliži tridesetoj3 Stvari o kojima sve manje brinete, što ste bliži tridesetoj
Comments