Blaga ovog sveta nećete pronaći pomoću starih gusarskih mapa i iskopavanja na nepristupačnim pustim ostrvima. Blaga ovog sveta kriju se u muzejima, postavljena na očigled svih voljnih da ih vide. Sve što vas deli od njih je malo vremena, novca i volje za putovanjem.

Ukoliko posedujete sva tri elementa, evo u koje svetske muzeje da se zaputite.

“The Museo del Oro” , Bogota, Kolumbija

museo del oro Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Ovaj muzej riznica je zlata i smaragda u obliku narukvica, minđuša, ali i neverovatnih maski, a sve to iz perioda pre nego što su Španci “zaposeli” Južnu Ameriku.

“Te Papa Tongarewa”, Velington, Novi Zeland

te papa tongarewa wellington1 Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Ovaj muzej u bukvalnom prevodu i znači mesto gde se nalaze dragocenosti zemlje. U njenu se krije riznica brojnih bogatstava ovog ostrva, od istorijski značajnih predmeta i skeleta praživotinja, do umetničkih dela, ali i priča Maora, domorodaca Novog Zelanda, sve u kombinaciji sa futurističkom arhitekturom.

“The Smithsonian National Air and Space Museum” , Vašington, SAD

Smithsonian muzej Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Ukoliko vam se mesec čini previše dalekim, Vašington nije toliko, a ovaj muzej pored drugih značajnih izložbenih predmeta sadrži i kamen sa meseca – koji zapravo smete da dodirnete! Pored toga, ovde možete uživati u neverovatnom planetarijumu, ali i delovima nekih od najvažnijih svemirskih letelica.

“Luvr” u Parizu

louvre museum Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Iako za njega već svi znaju, nemoguće je pričati o svetskim muzejima, a ne spomenuti ovu veličinu, koja u svojoj riznici ima preko 35 000 remek dela nekih od najvećih svetskih umetnika. Ono što je zanimljivo je i činjenica da prvobitna svrha zgrade u kojoj se muzej nalazi nije bila da se u njoj izlaže svetska kultura, već da ona igra ulogu tvrđave, u slučaju da Vikinzi napadnu grad.

“Aja Sofija”, Istanbul, Turska

aja sofija Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Nekadašnja carigradska crkva, sedište istočnog Hrišćanstva, potom istanbulska džamija, a danas muzej, Aja Sofija je simbol istorijskih preokreta i različitosti ovog neverovatnog grada na dva kontinenta. Njena unutrašnjost je puna zlata, a sadrži neke od najstarijih hrišćanskih mozaika.

“The British Museum”, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

british museum Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Kamen iz Rozete, egipatske mumije, starogrčke skulpture, statua sa Uskršnjih ostrva i najstarija slika Isusa Hrista, samo su neki od eksponata ovog muzeja, koji je u sebi objedinio gotovo čitavu poznatu ljudsku istoriju.

“The Vasa museum”, Stokholm, Švedska

vasa museum Svetski muzeji: Riznice dragocenosti

Šveđani su u svojoj Vikinškoj istoriji gradili brodove i osvajali brodovima, a jedan od najvećih svetskih ratnih brodova iz 17. veka, izgrađen za švedskog kralja, potonuo je, i danas se obnovljen sa na hiljade artefakta čuva u muzeju u Stokholmu.

Jasna Stanić

 

 

Comments