Nakon dve godine, put me opet vodi u Tajland! Moram da kažem da sam ljubitelj urbanih destinacija i nisam preveliki ljubitelj prirode, ali moje iskustvo sa putovanjem u Aziju, u Kraljevinu Tajland, potpuno je nešto drugačije od mojih očekivanja i priča koje sam čula. Ako nikada niste bili pre toga u Aziji, sve ono što ste čuli, zamišljali… zaboravite! Pravi doživljaj je kada, bez ikakvih predrasuda i očekivanja, odete i pustite da vam se “stvari” dese i da doživite slike, boje, mirise i ukuse ove jedinstvene destinacije.

Kako to obično kreće, sastanak na Aerodromu “Nikola Tesla” odakle se upućujemo ka šalterima Qatar Airways-a. Raduje me to što presedamo u Dohi, da ponovo osetim njen šarm makar samo na aerodromu Hamad. To je takođe destinacija koju bih svima preporučila, pa ako sami organizujete svoj put, iskoristite priliku da makar nekoliko dana ostanete u gradu i lično se uverite kojom brzinom se ovaj grad razvija i kako je sve bliži Dubaiju. To je sigurno jedna od prednosti,  ako za let do Tajlanda odaberete Qatar Airways.  Kao putniku mi je bitno da je presedanje otprilike na pola puta, što daje mogućnost da se malo oporavite od leta i “protegnete noge” na aerodromu koji je sam po sebi atrakcija. Oni srećnici, koji su poput mene u prilici da uđu i borave u Al Muržan Biznis Laundžu (Al Mourjan) na Aerodromu, znaju kakav je to tek doživljaj. Ovaj Business Lounge postavlja nove standarde jer nudi vrhunski, luksuzni doživljaj i usluge kao što su 1,000 mesta za sedenje, četiri zone sa restoranima, porodične sobe, sobe za odmor, biznis centar. Prava usluga sa pet zvezdica, što i očekujem od kompanije koja je proglašena “Najboljom aviokompanijom na svetu u 2015. godini” na prošlogodišnjoj dodeli Skytrax nagrada.

WiFi je svuda dostupan, što je meni kao Facebook i Instagram zavisniku bila sreća najveća, ovo napominjem jer ako planirate let možete da isplanirate da uhvatite period akcijskih cena karata pa vam let u biznis klasi neće izgledati tako nedostižno, a imajući u vidu da let traje između 11 i 12 sati, oni koji su u mogućnosti da izdvoje za tu kartu treba da razmišljaju o tome jer je celokupan doživljaj na jednom potpunom drugom nivou. Prepustiću vam da se u to uverite kroz galeriju mojih fotografija.

hamas 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

business class qa 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice hamas 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Već po sletanju na aerodrom u Bangkoku oseća se promena klime. Temperatura krajem novembra bila je oko 35 stepeni u proseku, ali to nije bio subjektivni osećaj, kako je nivo vlažnosti prilično visok. Ako ne podnosite najbolje vrućinu i vlagu, kao ja, trebaće vam nekoliko dana da se adaptirate, a posle to postaje potpuno normalno. Sezona inače i počinje u tom periodu, od druge polovine novembra, nakon monsunskog perioda. Bangkok je jako neobična kombinacija modernog i tradicionalnog, metropola koja ima bezbroj jako visokih zgrada ali i hramova i kraljevskih palata, na obali reke Čao Praja.

Vozimo se od aerodroma do hotela, a ulice vrve od života. Gužve u saobraćaju, reke ljudi po trotoarima. I sve nekako opušteno teče. Taj osećaj na drugim mestima ne možete da osetite, bar ne van Azije. Smestili smo se u hotel Movenpick Sukhumvit 15, super gradski hotel na dobroj lokaciji…

hotel Movenpick Sukhumvit 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice hotel Movenpick Sukhumvit 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Lifestyle Preporuka: Posetiti Asiatique River Front Market, jedinstven koncept koji kombinuje šoping, klopu i brojne aktivnosti koje su tamo dostupne.

tajland Asiatique5 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice tajland Asiatique4 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Drugi dan smo proveli u obilascima kulturnih znamenitosti pa ću ih rezimirati kroz preporuke šta obići dok ste u Bangkoku:

Kulturna preporuka:

Velika palata (Grand Palace) sa mnoštvom pagoda, hramova, vrtova u kojoj su kraljevi živeli preko 150 godina. U blizini su i čuveni Smaragdni hram (Emerald Temple) gde se nalazi skulptura Smaragdnog Bude, čuvara Tajlanđana, kao i hram Vat Po (Wat Pho) gde je “Ležeći” Buda i gde je nastala tajlandska masaža.

tajland grand palace 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice tajland grand palace 4 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Kako je Tajland Kraljevina, turistima su dostupne brojne palate kao turističke atrakcije, a pored Velike palate, obišli smo i letnju rezidenciju kralja – Bang Pa-In. Ova rezidencija je u oblasti Bang Pa-In, na obali reke, a obiluje predivnim zelenilom i cvećem, i kućama različite arhitekture, pa na jednom mestu možete videti Tajlandsku, Kinesku i Gotičku arhitekturu.

tajland Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Istorijska prestonica Tajlanda je Ajutaja (Ayutthaya). To je zapravo bilo Sijamsko kraljevstvo, a sama prestonica jedan od najvećih i najbogatijih gradova Istoka, uništena tokom ratova sa Burmancima. Zato se na tom mestu mogu videti iskopine i ostaci građevina i hramova, a posebno zanimljiva je glava Bude oko koje je obraslo drvo. Priča kaže da je lopov tokom krađe skulpture Bude ispustio glavu, i da je oko nje poraslo drvo da bi je zaštitilo.

Ayutthaya 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice Ayutthaya 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Comments