Bangkok ne možete doživeti na pravi način ako se ne popnete na neku od najviših zgrada odakle imate pogled na ceo grad, pa su izbor ili Baiyoke Sky Hotel, koji ima vidikovac na vrhu, ili druga malo više fancy varijanta po mom ukusu – čuveni Sirocco Bar gde je sniman i holivudski blokbaster Hangover.

Lifestyle preporuka: Sirocco Sky Bar se nalazi na 63. spratu Le Bua hotela na ulici Silom. Rezervacija nije potrebna, a možete da birate da li ste samo za piće ili i za klopu. Cena koktela je oko 15 eur i vredi svakog centa.

Sirocco Sky Bar 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice Sirocco Sky Bar 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Fashion preporuka: Tajlandska svila

Ono što sve ljubiteljke mode i lepih materijala ne bi trebalo da propuste u Tajlandu jeste da kupe svilu ili svilene aksesoare, pošto je tajlandska svila mnogo kvalitetnija od kineske a i povoljnija u odnosu kad biste je kupovali kod nas. Tako da svilenu ešarpu ili pašminu možete kupiti za oko 3-4 eur, a postoje i ekskluzivnije varijante koje se mogu naći u Kući Džima Tompsona. FYI, Džim je Amerikanac koji je iz ljubavi prema Tajlandu odlučio da se preseli tamo i pomogne da se razvije industrija i izvoz tajlandske svile. Njegova kuća u Bangkoku je turistička atrakcija, a odmah pored nje je i prodavnica gde se mogu naći različiti luksuzni aksesoari rađeni ručno od najkvalitetnije svile.

Kulturna preporuka: Sampran riverside

Sampran riverside je na mene ostavio definitivno najveći utisak. To je zapravo eko-kulturološka destinacija, selo čija je filozofija i aktivnost bazirana na tradicionalnim vrednostima i običajima Tajlanda. Obuhvata hotel, tajlandske kuće, restorane, spa i vikend seosku pijacu.Tu možete da naučite tradicionalni tajlandski ples, kako se pravi svila, kuva tajlandska hrana i još mnogo toga. Potpuno je autentično, a takođe možete i da se “provozate” na slonu. Ukoliko se tamo zadesite tokom Loy Krathong festivala, ne propustite da budete deo te magične noći. Tajlanđani se okupljaju da se zahvale i odaju poštu Boginji vode puštanjem cvetnih aranžmana u obliku lotosovog cveta, sa svežama, niz vodu.

Sampran riverside 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice Sampran riverside 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Drugi hotel u kome smo bili smešteni je Sukosol, jedan iz niza lanaca porodičnih hotela. Hotel pruža brojne sadržaje i takođe je dobro pozicioniran.

Sukosol 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice Sukosol 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Shopping preporuke: Sve cice koje vole šoping treba da posete i šoping centar Siam Paragon koji u ponudi ima i high street i luksuzne brendove, i Siam centar koji je odmah pored njega.  Siam centar je malo alternativniji i u njemu možete naći i komade tajlandskih dizajnera.

Siam centar 1 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice Siam centar 2 Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Povratak je imao posebnu čar za mene, jer sam se prvi put vozila u biznis klasi, ali ne bilo kojoj, već biznis klasi A380 aviona iz flote Qatar Airways-a. Zašto je on tako poseban i zašto sam toliko fascinirana? A380 je trenutno najveći putnički avion koji postoji na svetu, na dva sprata je (da dobro ste pročitali) i ima 3 klase sedišta (prvu, biznis i ekonomsku). Zato i ne čude nagrade Qatar Airways-a upravo za “Najbolju biznis klasu na svetu” 2013. godine i 2014. godine, kao i “Najbolje sedište u biznis klasi na svetu” 2015. godine. Fotografije svakako govore više od reči!

bussiness class Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice bussiness Tajland i Bangkok: Vodič za putovanje jedne gradske cice

Ako bih morala da definišem šta je to što privlači milione turista u Tajland i po čemu je on tako poseban, to je toplina i gostoprimljivost tamošnjih ljudi, neka čudna energija u vazduhu koja te opušta i omami, kao i kultura i istorija koja ti potpuno promeni percepciju i pogled na svet.

Ovo putovanje je bilo veoma inspirativno i bilo je prosto nemoguće odoleti fotografisanju zato pogledajte još neke od fotografija koje će vas uveriti da je Tajland prava stvar za vas.

Comments