Ako postoji makar jedna stvar koju mogu sa sigurnošću da tvrdim, bila bi ta da, bez obzira na to koliko imate godina, postoje stvari koje garantovano pružaju komfor, samopouzdanje i zadovoljstvo. I, neretko, te iste stvari vas ispunjavaju srećom i vraćaju vam osmeh na lice. Pileća supa je jedna od tih stvari. I čokoladni mafin.

Kada sam bila petogodišnji putnik u crvenom šorcu i majici, sa ljubičastim kačketom koji je imao logo američkog fudbalskog tima Bafalo Bils, sedela sam na tatinim ramenima i bila sam ubeđena da sam imala jedan od onih zaista živih snova. Definitivno su jedine dve realnosti sa kojima se susrećete u Diznilendu zabava i avantura.

diznilend2 Tematski park iz bajke   Diznilend, Kalifornija

Mesto je izgrađeno sa magičnim planom. U začaranom kraljevstvu fantazije i mašte, osećate toplu porodičnu i prijateljsku atmosferu i gledate neverovatne prizore, kupujete, smejete se i upoznajete svoje omiljene junake iz detinjstva.

Volter Dizni (Walter Disney) je osmislio koncept Diznilenda dok je obilazio različite zabavne parkove sa svojim ćerkama tridesetih i četrdesetih godina. Kupio je plac blizu Anahajma u Kaliforniji 1953. godine. Radovi su počeli 1954. i park je otvoren 17. jula 1955. Volt Dizni je ostavio i specijalnu posvetu posetiocima parka. ”Svima vama koji ste došli na ovo srećno mesto: Dobrodošli. Diznilend je vaša zemlja. Ovde starost ponovo živi drage uspomene iz prošlosti, i ovde mladost može iskusiti izazove i obećanja budućnosti. Diznilend je posvećen idealima, snovima i činjenicama na kojima je izgrađena Amerika, sa nadom da će uskoro biti izvor radosti i inspiracije čitavom svetu.”

Čika Dizniju mora da je puno srce. I danas, nakon skoro 60 godina, park broji nekoliko desetina miliona godišnjih poseta u svim ograncima, a sudeći po ceni karata, dobre vesti iz dana u dan primaju i računovođe u ovom parku.

Diznilend broji osam tematskih celina, takozvanih ”zemalja” sa različitim prodavnicama, restoranima, živom zabavom i atrakcijama. Deveta oblast je Holidejlend, piknik područje koje je radilo od 1957. do 1961. i često se naziva ”izgubljenom zemljom” Diznilenda.

Main Street, U.S.A. je osmišljena kao tipična ulica srednjezapadnog američkog grada sa početka dvadesetog veka. To je prva oblast koju posetioci vide kada kroče u park. Ako je verovati rečima Diznija lično, ”Mejn Strit vraća srećne uspomene iz mladosti vašeg deke.”

Adventureland je ”zemlja” dizajnirana da proizvede osećaj egzotičnog, tropskog mesta u udaljenom delu sveta. ”Da bismo ovaj san pretvorili u stvarnost”, rekao je Dizni, ”zamislili smo sebe daleko od civilizacije, u neobuzdanim džunglama Azije i Afrike.” Tamo možete naići na Vožnju kroz džunglu, Hram zabranjenog oka u Avanturi Indijana Džonsa, Tarzanovu kuću na drvetu i mnoge druge.

diznilend3 Tematski park iz bajke   Diznilend, Kalifornija

Kročite u New Orleans Square i naći ćete se u 19. veku. Neke od najpopularnijih atrakcija ove oblasti su Pirati sa Kariba, Ukleta vila i Čamac Marka Tvejna.

Fantasyland je oblast za koju je Volt Dizni rekao: ”Koje dete još nije sanjalo o letu sa Petrom Panom pored meseca iznad Londona? Ili o upadanju u Alisinu besmislenu Zemlju Čuda? U ovoj zemlji klasične priče svačije mladosti postaju stvarnost za decu svih godina!”

Mickey’s Toontown je otvoren 1993. Zasnovan je na autentičnim likovima iz crtaća tridesetih godina. Ovaj grad takođe udomljava kuće Mikija Mausa, Mini Maus i Šilje, kao i brod Paje Patka.

diznilend4 Tematski park iz bajke   Diznilend, Kalifornija

Priznaću vam da je na petogodišnju mene najjači utisak ostavila To je ipak mali svet atrakcija. (Pored kuće Mini Maus u koju sam bila rešena da se preselim.) Moglo bi se reći da je čitava poruka parka sadržana u ovoj vožnji. Prvo što svako primeti dok se približava ”malom svetu” jeste dobro poznato Sat lice koje kuca svakih četvrt sata i tada se pojavljuje parada dece koji otkrivaju vreme džinovskim brojevima. Ideja leži u tome da je vreme od prapočetaka mereno na isti način, bez obzira u kom delu sveta dete živelo i Sunce je jedna od retkih stvari koju svi delimo. Čamac vas nekoliko minuta vozi kroz nezaboravne prizore. Videćete kauboje i Indijance kako se smeju i mašu vam, razigrane Havajke u svojim cvetnim suknjicama, Holanđane kako igraju narodne igre u klompama, nasmejane ruske balerine, male Kineze koji paradiraju sa svojim zmajevima. Sve to propraćeno zaraznom pesmom koja se ponavlja na mnogim jezicima sveta.

Kako vi možete doživeti ovaj mali svet? Posetite magično Diznijevo carstvo u kojem snovi postaju stvarnost.

Izvor fotografija: unsplash.com


Kristina Grabež je marketing guru i melanholična Beograđanka koja voli da zagrebe u svaku umetnost. Možete je videti kako svakodnevno šparta od izložbi slika do koncerata i pozorišnih predstava, balansirajući svoju džigljavu malenkost na ultratankim dvanaesticama.

Comments