Ništa kao temeljno čišćenje ne pruža takav osećaj upravljanja sopstvenim životom, kao i osećaj spremnosti za nove početke. I nije neobično što se tako osećate –  kada očistite svoj prostor, uklanjate lošu energiju i pravite mesta za protok dobre energije. Ali rutinsko dnevno i nedeljno čišćenje i raspremanje nam ne pruža tako dubok osećaj (inače bismo stalno bili puni energije i spremni za sve novo što dolazi) – temeljno čišćenje se odnosi na ono preko čega obično „pretrčimo“ ili se time retko bavimo.

Oblasti u kojima je potrebno temeljno čišćenje pred praznike

Čišćenje računara i dokumentacije

Imate li back up? Ako nemate, vreme je da ga kreirate – sačuvajte sva dokumenta koja su vam važna, ali ih ne koristite na disku, USB-u, ili eksternom hard-disku. Oslobodite memoriju laptopa i organizujte foldere, a zatim pređite na materijalnu dokumentaciju. Potvrde, ugovori, garancije, svedočanstva iz škole, diplome, indeks, pasoš… Proverite šta je od toga isteklo, a šta je važeće, koja istekla dokumenta želite da sačuvate, a koja možete da bacite. Stavite ih u označene fascikle i stavite ih na određeno mesto (polica, fioka) koje nećete menjati.

Temeljno čišćenje frižidera

Ako imate jedan od onih samootopivih, čišćenje komore za led će vam biti poslednja briga, ali svakako je potrebno da izbacite namirnice koje predugo stoje (zamrznute ili sveže) i da očistite frižider iznutra. Međutim, kada ste poslednji put pomerali frižider? Da, temeljno čišćenje frižidera znači da ga isključite iz struje i pomerite na sredinu kuhinje, da biste ga obrisali spolja sa svih strana, a zatim očistili i sve ono što se nakupilo iza frižidera.

Kada očistite frižider spolja i iznutra, vratite samo one namirnice kojima nije istekao rok, a zatim sipajte u malu plastičnu posudu sodu bikarbonu, koju ćete staviti u frižider da apsorbuje sve mirise koji su se zadržali.

Posteljina i peškiri

Još čuvate pocepane čaršave i prosenjene peškire, jer ćete ih nekad pretvoriti u krpe za brisanje (ali to nikako da uradite)? Krenite u temeljno čišćenje u ormaru za posteljinu i peškire i bacite sve što je dotrajalo i pocepano. Istanjene i izbledele peškire odmah pretvorite u krpe za brisanje pločica i podova u kupatilu, kuhinji, terasi (ne morate ih seći ako nisu veliki) i častite sebe novim kompletom posteljine i peškira. Ako imate ljubimce u kući ili napolju (ili brinete o životinjama u kraju), dotrajale peškire možete upotrebiti za oblaganje kućice ili kutija u kojima će naći sklonište tokom zime.

Pročitajte i ovo: Energetsko čišćenje: Kako da privučeš ljubav i izobilje

Temeljno čišćenje nedostupnih mesta

U vašoj kući (a najpre u kuhinji) ima toliko skrivenih i nedostupnih mesta – iza sudopere, na visećim delovima, iza i ispod šporeta… Pomerite sve kabaste delove koji se pomeraju, da biste mogli da dosegnete ćoškove i ivice koji su uvek zaklonjeni i u koji vam mogu rešiti misteriju nestanka escajga. Temeljno čišćenje skrivenih i nedostupih mesta, dobro je za higijenu vašeg doma, kao i za vaše zdravlje i razum. U pohodu na kuhinju, očisite i mikser, mikrotalasnu peć, unutrašnjost mašine za pranje sudova, rernu, roletne, sijalice i plafonjere.

Ormarić za lekove

Gotovo je sigurno da u ormariću ili kutiji za lekove imate proizvode kojima je istekao rok trajanja, ili čuvate praznu ambalažu, koja vam zauzima prostor. Bacite sve što je suvišno i dopunite zalihu lekova koje uvek treba da imate (lekovi protiv bolova, antialergeni, antibiotske masti, probiotici…).

Temeljno čišćenje kuhinjskih elemenata

Temeljno čišćenje kuhinjskih ormara i visećih delova zahteva da ih najpre ispraznite – i tu ćete, kao i u svim drugim ormarima i fiokama u kući, naići na posude, kutije, bočice i kesice supe, začina, pudinga, koje niste nikada niste upotrebili (ko zna koliko puta ste ih već sačuvali prilikom čišćenja). Naći ćete i delove rashodovanih kućnih aparata, kao i predmete za domaćinstvo koje nikada niste koristili. Bacite sve što je neupotrebljivo, a aparate i predmete koje ne koristite poklonite nekome ko češće kuva i više se bavi kuhinjom nego vi. Temeljno čišćenje je uvek prilika da se oslobodite suvišnog, tako da istovremeno učinite i dobro delo.

Čišćenje automobila

To zaista ne morate da radite sami, osim ako uživate u tome. Ali, automobil morate pripremiti za temeljno čišćenje u servisu – kad otvorite gepek, podignete prednja sedišta i oborite zadnje, naći ćete gomilu sitnica koje su tu zapale, od kojih su pojedine delovi ambalaže i obično smeće, a neke ste možda odavno prestali da tražite (to je obično šminka i nakit – balzam za usne, olovka za oči, lančić, privezak, minđuša…). Ispraznite automobil od svega i dok je na pranju, sortirajte sve što je bilo unutra, bacite sve nepotrebno i obrišite (operite, istresite), ono što planirate da vratite u auto. Izaberite osveživač čiji vam je miris prijatan i okačite ga ispod retrovizora.

Ako uradite sve ovo, obavili ste temeljno čišćenje godine, i spremni ste da sa novom energijom i entuzijazmom započnete sledeću!

Pročitajte i ovo: 7 stvari koje morate da uradite do kraja godine

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments