Počela je nova sezona serije The Handmaid’s Tale. Mračna i tumorna raspoloženja ove serije su mi uvek budila teskobu, ali nikad nije bilo ovoliko teško gledati je. Prilično sam sigurna da to ima veze sa događajima oko nas, gde iz dana u dan imamo novosti koliko je nasilje nad ženama svakodnevna stvar.

Žene u Iranu i žive taj život, primorane da se oblače i ponašaju onako kako vlada od njih zahteva. Šaljem podršku svim devojkama koje protestuju. Situacija jeste nešto bolja kod nas, ali je izuzetno daleko od idealne. U poslednjem periodu imam utisak kao da svet gori i verujem da nisam sama u tom osećaju.

Peta sezona serije se nastavlja tamo gde se četvrta završila. I da podsetimo, na kraju treće sezone smo imali veliki spektakl, gde smo imali prilike da vidimo da su sluškinje uzele pravdu u svoje ruke i dočepale se komandira Freda, što se nije dobro završilo po njega. Verujem da su poslednje scene četvrte sezone kod svakog od nas izazvale katarzu.

Peta sezona se bavi daljim razvojem situacije, odnosno, kako to izgleda kada June pokušava da živi koliko-toliko normalan život. Serija zalazi u njenu psihu, jer sve što je doživela u Gileadu joj je izazvalo duboke traume od kojih se nikada neće oporaviti. Za nju normalan život više nikad neće postojati, a traume joj se manifestuju na drugačiji način od uobičajenog. I dalje oseća i više nego aktivan bes, borbu za preživljavanjam, želju za osvetom, želju da zaštiti svoje ćerke. Ona iskazuje agresivna ponašanja, toliko da samu sebe iznenadi i da nije sigurna da li će moći da se iskontroliše.

Pročitajte i ovo: Dok čekamo novu sezonu – priča o kostimima iz serije “Sluškinjina priča”

SPOILER ALERT: Naročito ne zna da li će moći da se iskontroliše kad sretne Serenu – za koju, koliko god da ne volite, morate priznati da je snažan ženski lik. I pored toga što je ograničena na bezbroj načina, uspeva da dobije sve šta želi. Kao trudnica predstavlja sveticu ne samo u Gileadu, već i u čitavom svetu zbog sve većeg problema sa neplodnošću. Ona poteže sve veze koje ima da bi sahranila Freda u Gileadu i ne želi običnu sahranu, već TV prenos i velikim čudom to joj i uspeva.

Komandiri Gileada su iskoristili tu njenu jedinstvenu poziciju da je postave za ambasadorku svoje države u Kanadi, odnosno Torontu, gde živi June. U toku čitave sezone, pa i serije, Serena je uglavnom suzdržana, ne možemo tačno ni protumačiti koje su njene emocije. Ali, njena dela više govore od njenih emocija, a to je da hoće da se probije u državni vrh Gileada, bez obzira na to što je žena.

Pretpostavljam da će se čitava peta sezona bazirati na odnosu dve junakinje – June i Serenu. I do kraja sezone će sigurno morati da se na određeni način suprotstave na najdovitljiviji mogući način. The Handmaid’s Tale se sada serija svodi na spoljnopolitičke igre i spletke, ali ono što nas vraća u sumornu atmosferu serije jesu sluškinje i njihovi životi ispunjeni strahom. Pratimo Janine, sluškinju sa povezom, koja je ponovo sluškinja. Nadam se da u narednim epizodama neće u toj meri preovladavati njena pitoma priroda i da će poverenje tetka-Lydie iskoristiti na pravi način.

Pročitajte i ovo: “Sluškinjina priča” – zastrašujući distopijski klasik za sve generacije

Serija je i dalje odlična, ne opada joj standard, postaje neizvesnija, jer bi svako od nas voleo da vidi pad Gileada. Sama Margaret Atwood, književnica koja je napisala Sluškinjinu priču, u intervjuu na Krokodil festu je izjavila da tu knjigu nije napisala kao vodič autokratskim i diktatorskim državama, već kao upozorenje. Izgleda da su je pogrešno shvatili. Taj scenario postaje realan, jer u poslednje dve godine imamo priliku da vidimo da su ženska prava na staklenim nogama i zaista je zastrašujuće šta se sve događa u svetu i svuda oko nas.

Naslovna fotografija: instagram.com/handmaidsonhulu

Jovana Petković

Comments