Publika ga je obožavala, a prijatelji su ga veoma cenili. Elvis Prisli (Elvis Presley) ga je smatrao najvećim čovekom vremena u kome je živeo. “On nije bio sjajan u svemu što je radio. Za mene je bio savršen.” – govorio je Stiven Van Zant (Steven Van Zandt), gitarista sastava Brus Springstin (Bruce Springsteen). Din Martin (Dean Martin) je obeležio muziku pedesetih godina, a u istoriji umetnosti ostavio neizbrisiv trag.

Rođen je 7. juna 1917. u Americi. Njegovi roditelji su bili poreklom Italijani. Din nije voleo školu i napustio ju je u desetoj godini. Nekoliko godina kasnije se posvetio boksu. Sportska karijera nije dugo trajala, Din odustaje od boksa i posvećuje se nekim isplatljivijim poslovima. U sedamnaestoj godini se našao po prvi put na pozornici i sa mikrofonom u ruci. Nastupanje sa bendom Ernie McKay mu je donelo mnogo poznanstava. Na početku svoje karijere više je novca zarađivao zahvaljujući svom šarmu i izgledu nego vokalnim sposobnostima. Ipak, taj novac nije bio dovoljan da prehrani svoje četvoro dece, pa je pored posla zabavljača bio i taksista.

Dino Smoke1 The King of Cool: Dean Martin

Priliku da nastupa u velikoj dvorani “Riobamba Room” u Njujorku dobija zahvaljujući izdavačkoj kući MCA. 1946. objavljuje svoj singl “Which Way Did My Heart Go?” i ubrzo upoznaje Džerija Luisa (Jerry Lewis), sa kojim je i nastupao po mnogim klubovima izvodeći skečeve. Glas o dvojci komičara se brzo proširila po gradu i uskoro više nije bilo mesta za sve one koji su želeli da vide njihov nastup. Najbolje izvedbe su imali u legendarnom klubu “Copacabana” u Njujorku. Njihov šou se bazirao na Džerijevom ometanju Dinovog pevanja. Tajna uspeha, kako su i sami govorili, bila je u tome da su u potpunosti ignorisali publiku i pokušavali da se međusobno zabave. Tokom ranih pedesetih godina Džeri i Din su postali veoma popularni u Americi.

Dean Martin 2 picnik The King of Cool: Dean Martin

Dinova muzička karijera je bila u usponu, ali je i antagonizam između njega i Džerija bivao iz dana u dan sve veći, tako se ovaj dvojac nakon deset godina zajedničke saradnje razišao. Pritisak publike da ostanu zajedno je bio veliki, pa je sve to još više otežavalo čitavu situaciju. Započinjala je era Rock&Roll-a, a Din se posvetio glumi. Uloga u filmu “The Young Lions”, u kome je igrao pored proslavljenog Marlona Branda (Marlon Brando), bila mu je više nego talična. Nakon ovog filmskog ostvarenja vrata mnogih filmskih studija su mu bila otvorena, o čemu svedoči i činjenica da je do kraja svoje karijere Din snimio jos 35 filmova. Među najpoznatijima su: “Some Came Running”, “Rio Bravo”, “Bells Are Ringing”, “Ocean’s Eleven”, “Matt Helm” i “Airport”.

dean martin jerry lewis picnik The King of Cool: Dean Martin

Din Martin i Džeri Luis

Ubrzo je postao i omiljeno TV lice širom američkih domova. Na poznatoj NBC televiziji se tokom deset godina prikazivao “The Dean Martin Show”.

Prijateljstvo sa Sinatrom traje od 1944. i trenutka kada ga je Din zamenio na jednom nastupu u Njujorku. Dugogodišnji bliski prijatelji bili su jedan uz drugoga u svim njihovim životnim usponima i padovima, a kao znak uzajamnog prijateljstva nosili su identično prstenje, koje je Sinatra specijalno naručio za njega i Dina.

Dean Martin Judy Garland and Frank Sinatra The King of Cool: Dean Martin

Din Martin, Džudi Garland i Frenk Sinatra

Za Dina se pričalo da je bio skroman čovek, koji je sve svoje slobodno vreme provodio uz porodicu. Umro je na božićno jutro 1995. godine, a reči “Everybody Loves Somebody Sometime” ispisane su na njegovom nadgrobnom spomeniku.

Najveći hitovi Dina Martina su: “Sway”, “You’re Nobody ‘Til Somebody Loves You”, “Memories Are Made of This”, “That’s Amore”, “Standing on the Corner”, “You Belong To Me”, “Volare”, “On an Evening In Roma” i “I’ll Always Love You”.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan najnovijim beauty trendovima i neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments