Sa godinama, kriterijumi se menjaju – ne zato što opadaju i što ste spremni da pristanete na manje i da se zadovoljite kompromisnim rešenjima, nego zato što se menjaju potrebe, a vi ste sa zrelošću sve sposobniji da jasnije uvidite svoje potrebe i prepoznate vrednosti koje su vam ranije promicale ispod radara. Pa ako ste u četrdesetim i pedesetim godinama, vaše šanse da nađete kompatibilnog partnera su zapravo mnogo veće nego u mladosti, jer vam je paleta vrednosti šira i uključuje muškarce koje su do sada bili isključeni iz razmatranja.

Dobar čovek

Na svim listama idealnog partnera, ova osobina se gotovo uopšte ne pojavljuje. Tu su šarm, pamet, lep izgled, materijalni status, vernost, ljubavničke veštine, ali dobrote nigde nema! Da li se ona podrazumeva, ili je zanemarena? Dobar čovek je onaj koga možda opisuju kao suviše dobrog, čak naivnog, jer je osećajan, pažljiv i nesposoban da radi svoje koristi ošteti druge. U mladosti, previđali ste ga zbog toga što je bio tih, neupadljiv, verovatno stidljiv i obeležen etiketama kao što su “mutan”, “šonja”, “stidljivko” – nikako nije mogao da se takmiči sa bučnim momcima punim adrenalina i testosterona. Ali, njegovo vreme dolazi sa zrelošću (njegovom, a i vašom).

Dobar prijatelj

Sve ono što postavlja granice između prijateljstva i romantične ljubavi, u zrelim godinama gubi značaj. Prijatelj je neko sa kim sve delite, koga poznajete i prihvatate takvog kakav jeste, znajući sve njegove mane i vrline – već ga volite, samo treba da napravite još jedan korak ka zbližavanju. U danjašnje vreme, partnerstvo se sve češće razvija iz prijateljstva i među mladima, zato što su svesni otuđenja i usamljenosti i nalaze da je prijateljstvo najvažnija spona među partnerima. Na ostalim aspektima veze može da se radi i oni se vremenom usklađuju i unapređuju. Ako tražite nekog ko je uvek tu za vas, ko vas razume, voli i podržava, dobar prijatelj je pravi izbor.

Muškarac bez visokog obrazovanja

Ukoliko su vaša ciljna grupa obrazovani muškarci, ambiciozni doktori i inženjeri, jer ste tako usmeravani i to su vrednosti koje se cene u vašoj porodici, u godinama kada odbacujete mnoge predrasude i ograničenja, možete odbaciti i ovaj snobovski pristup. Čovek ne mora da ima visoko obrazovanje da bi bio vredan, kulturan, produktivan i sposoban da brine o sebi i svojoj porodici – on zna da može da se osloni na sebe i možda ima i više pravog samopouzdanja i muške energije, nego gospoda sa diplomom.

Comments