Jedna od nametnutih vrednosti društva jeste romantična slika emotivne veze – morate biti u paru da bi vaš život imao smisla. Status veze donosi vam status „normalne“ osobe u društvu, jer, ako ste sami, mora da sa vama nešto nije u redu. I najgore je kad sami verujete u to i pitate se šta sa vama nije u redu, a još je gore kada uporno pokušavate da ostvarite vezu, samo zato da biste zamaskirali svoje „nedostatke“ – da ne biste bili osuđeni kao oštećeni, manjkavi, neadekvatni. Ovo su toksični oblici ponašanja i uverenja, koja imate, možda nesvesni toga da se zapravo plašite da ćete zauvek ostati sami…

Osećate se loše ako odbijate pozive

Biti sam znači biti neuspešan, tužan i usamljen i nešto u vama vas tera da se trudite da izbegnete taj grozni scenario. Dakle, morate iskoristiti svaku priliku da nekoga upoznate i započnete vezu, a to znači da osećate pritisak da prihvatite svaki poziv, da svakome date šansu, čak i ako vas uopšte ne privlači. Ako ispadne loše, bar ćete znati da ste pokušali i nećete se pitati šta ste propustili.

Osećate paniku kad niste u vezi

Idete iz veze u vezu, nastojeći da nemate „prazan hod“. Čak i kad nakon raskida odlučite da napravite pauzu od zabavljanja, da odbolujete i iscelite se, u pozadini vašeg uma je ideja da bi trebalo hitno nekog da upoznate. Osećate paniku, kao da negde otkucava tajmer, a vi kasnite. Biti sama, za vas je problem koji morate da rešite (što pre, to bolje) i ne možete sebi da dozvolite da se opustite i uživate u vremenu koje provodite sami. Što dovodi do sledeće tačke:

Stalno ste u nekoj vezi

Pošto se osećate dobro (mirno) samo kad imate nekog, ili kada je u toku druženje koje ima potencijala da preraste u vezu, odnosno, nije vam dobro kad nemate nikakve romantične interakcije, vi stalno imate nekog. Prosto nije važno ko je i kakva je ta osoba, važno je da se nešto dešava i da, kada vas pitaju „kako ljubav?“ možete da odgovorite afirmativno – imate status veze, koji stalno održavate, samo se partneri smenjuju.

Pokušavate da budete „materijal za vezu“

Šta god to značilo – vi nastojite da budete prava osoba za emotivni odnos. Prava žena, onako kako to, valjda, muškarci zamišljaju. Ne razmišljate o tome kako želite da se osećate u odnosu i ne tražite nekog ko će vas voleti i ceniti takve kakvi ste, već pokušavate da budete poželjni, privlačni, prihvatljivi. Podsvesno se prilagođavate i ponašate se na način za koji mislite da odgovara nečijim idejama o partneru iz snova, umesto da budete svoji i ispoljite svoju jedinstvenost. Ako vas neko odbije, osećate stid i mučite se razmišljajući o tome da niste dovoljno dobri, ženstveni, ili da ste suviše emotivni, ili nezavisni.

Comments