Pokušavate svima da udovoljite

Plašite se odbijanja i neuspeha i želite da vas svi vole, zato maksimalno izbegavate svaki sukob. Zapravo, nikad se i ne zauzimate za sebe i ne umete da kažete NE. Ako vam neko pozove na sastanak (potencijalni udvarač), a vi imate druge obaveze, ne odbijate sastanak, nego pomerate obeveze da ne biste propustili priliku. Ako ste u vezi, provodite pola vremena pokušavajući da udovoljite partneru, zapostavljajući svoj život, svoje potrebe i svoje probleme. Kad je partner zbog nečeg uznemiren, krivite sebe i preuzimate odgovornost za pronalaženje rešenja.

Ostajete u lošim vezama, predugo

Ako se u vezi osećate zanemareno, nevoljeno i necenjeno, tužni ste i pokušavate da sagledate gde ste pogrešili. Ne prozivate partnera za neadekvatno ponašanje (nemate granice), jer se plašite da će se naljutiti i ostaviti vas. U stanju ste da probleme u vezi potiskujete i da trpite loš odnos, beskrajno, radije nego da rizikujete raskid. Što je još gore, opravdavate loše ponašanje partnera i podstičete toksično stanje veze, jer verujete da je to bolje, nego da budete sami. Pomišljate da je to možda vaša poslednja prilika za vezu i očajnički se držite onoga što imate, iako se ne osećate dobro u tom odnosu.

Ne radite stvari koje želite

Odričete se svojih interesovanja i aktivnosti da biste imali više vremena za partnera, ili potpuno menjate interesovanja i aktivnosti, radeći samo ono što partner voli, da biste mogli u svemu da budete zajedno. Čak i kad ste sami, zapostavljate svoje želje, fokusirajući se na pronalaženje novog partnera. A kad ga nađete, opet preuzimate ulogu „materijala za vezu“ i pretvarate se u osobu za koju verujete da njemu biti privlačna i zanimljiva. Svoje potrebe i interesovanja potpuno odbacujete, da biste uložili svoje vreme i energiju u ispunjavanje potreba (potencijalnog) partnera, umesto da radite ono što želite.

Sve to vam može pomoći da nikada ne budete sami, ali ne može vam doneti sreću i ispunjenost, jer to je samo umirivanje straha, a ne pronalaženje prave ljubavi i izgradnja stabilnog odnosa, zasnovanog na iskrenosti i poštovanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/federicola_

Brankica Milošević

Comments