Završila se još jedna kalendarska, ali i filmska godina u kojoj smo se susreli sa brojnim ostvarenjima – dramama, dokumentarcima, komedijama, akcijama i trilerima. U 2019. godini je definitivno svako mogao da pronađe na biskopskom platnu nešto po svom ukusu, a brojni streaming servisi ne prestaju da se takmiče u dobijanju pažnje gledalaca. Upravo zbog toga, težak je zadatak izdvojiti najbolje filmove 2019. godine, zato ti u nastavku otkrivamo nekoliko koji su se nama najviše dopali.

Pain and Glory

Možemo reći da je ovo na neki način autobiografski film čuvenog Pedra Almodovara, u kome glavnu ulogu igra Antonio Banderas. Film nas vraća u prošlost, u postfrankovsku Španiju, u detinjstvo Salvadora Malla (Antonio Banderas). On se priseća svoje prošlosti, sumira sve dobre i loše odluke i propuštene prilike. Priseća se vremena provodenog kraj svoje majke i svoje velike ljubavi. Mallo na više načina pokušava da se poveže sa svojom proslošću, a jedan od njegovih koraka je i posezanje sa heroinom, koji mu otkriva Alberto (Asier Etxeandia), kao lek za njegovu migrenu. Banderas otkriva svoju zaboravljenu ljubav prema bioskopu, porodici, pa i samom sebi. Kritičari kažu da je ovo najintimniji i najbolji film Almodovara, još od All About My Mother i Talk to Her.

Skin

Ovaj film oskarovca Guy Nattiva temelji se na istinitim događajima, na poreklu mržnje i načinima da se ona odbaci. Ulogu Bryon “Babs” Widnera, istetoviranog neonaciste koji traži svoj put, tumači Jamie Bell. Podignut je od strane surogat roditelja, vođa bande, koji ga od malih nogu usmeravaju da prigrli ksenofobiju i društvenu podelu. Widner propoveda “vrednosti” koje su mu surogat roditelji usadili, sve dok ne upozna Julie (Danielle Macdonald), samohranu majku. Njena ljubav i obećanja o boljem i kvalitetnijem životu, naterala su ga da posumnja u svoja uverenja. Slika transformacije i iskupljenja, koju nam prikazuje ovaj film, vezuje se za geopolitički momenat.

Once Upon a Time in Hollywood

Quentin Tarantino vraća nas u 1969. u Los Anđeles, u sam centar hipi komune. Glavni junaci su TV Western zvezda Rick Dalton (Leonardo Dicaprio), kome karijera i život idu silaznom putanjom, i njegov verni kaskader Cliff Boot (Brad Pitt). Njihov put se drastično menja i ukršta, u tom nestalnom okruženju i vremenu, sa Rickovom poznatom komšinicom Sharon Tate (Margot Robbie), čija karijera ide ka vrhuncu. Film govori o Holivudu i prikazuje mnoge zvezde starog Holivuda kao što su Šeron Tejt, Brus Li i druge.

Comments