Traumatična povezanosttrauma bond – može biti preplavljujuća i na sve načine zbunjujuća. U jednom momentu, partnera vas obasipa ljubavlju i pažnjom, u sledećem je emocionalno i fizički nedostupan, ili čak nasilan. I to se može manifestovati na mnogo načina, brutalnih i suptilnih.

Zašto se dešava traumatična povezanost?

Ako ste u detinjstvu iskusili neki oblik zlostavljanja i zanemarivanja, veće su šanse da će vas privući osoba sa kojom možete da odigrate taj model odnosa, koji poznajete kao „ljubav“. Ako vam je uloga žrtve dodeljenja u detinjstvu, bićete skloni mučiteljima, a kada ovaj obrazac primetite i shvatite njegovo poreklo, možete početi da radite na isceljenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Ali, to nije lako – traumatična povezanost izaziva zavisnost i lečenju treba tako i pristupiti. Treba vam terapeut, treba vam grupa za podršku i treba da preživite apstinentsku krizu.

Zavisnost izaziva hemija u vašem mozgu, a ciklus se odvija poplavom hormona sreće i povezivanja koju doživljavate u dobrim momentima – a to nisu samo obični dobri momenti, već velika bliskost, bajkovita romantika, sjajni emocionalni uzleti. Sve o čemu maštate i zbog čega se osećate ekstatično i euforično. To je droga na koju se navlačite. Zbog takvih momenata verujete da je ljubav stvarna i da veza može da funkcioniše i to vas uverenje drži zarobljenim, i kada doživljavate zlostavljanje (mentalno, emocionalno, fizičko, najčešće sve zajedno). Zato loše momente shvatate kao prolazne, nalazite opravdanja za partnera, a u sebi pronalazite krivicu, težeći da se opet povežete na način koji vas ispunjava. Tražite sledeći fiks i kada ga dobijete, stvari su opet ushićujuće i fantastične. Kada se ovo dovoljno puta ponovi, shvatate da nešto nije u redu, ali govorite sebi kako volite partnera, kako će biti bolje i da treba da mu date svaku šansu, ne shvatajući da to govori vaš unutrašnji zavisnik.

Ako prolazite kroz intenzivnu patnju i još uvek uveravate sebe da će biti bolje, navodeći razloge u koje je i vama teško da poverujete, pokušajte da premostite zavisnička osećanja, kako biste pronašli put ka isceljenju.

Pročitajte i ovo: Kad se sa nekim povežete zbog svojih povreda i trauma

Kako se polako prekida traumatična povezanost

Vodite dnevnik i zapisujte događaje

Dok razmišljate o tome da potražite pomoć terapeuta, počnite da vodite dnevnik, u koji ćete zapisivati svoje misli i osećanja. Ako vam ova pomisao izaziva otpor, pogledajte to – verovatno govorite sebi da nije pametno zapisivati nešto što vaš partner može da pronađe i pročita i da vas zbog toga „kazni“. Ali sama činjenica da se plašite, govori vam da je traumatična povezanost daleko odmakla u toksičnosti. Zapisivanje je važno, jer je ono trajnije od vašeg sećanja, sklonog da izbledi pred sledećom navalom dopamina i oksitocina i može vam pomoći da primetite obrasce koje ranije niste primećivali, ili niste želeli da primetite. Morate sebi dokazati da postoji nezdrav, toksičan ciklus u kome učestvujete na najveću sopstvenu štetu.

Uzmite u obzir komentare prijatelja i porodice

Traumatična povezanost se „vidi iz aviona“ i verovatno je svima oko vas jasno da ste u toksičnoj vezi, koja se neće popraviti sama od sebe, samo vi odbijate da to vidite i shvatite. Oni koji vas vole, sigurno vam to govore, rizikujući da se naljutite i udaljite od njih, ali udaljavanje je možda već uzelo maha, jer vas je partner „pogurao“ u tom smeru – njemu je jasno da vaši prijatelji i porodica vide šta se dešava i on želi da ograniči njihov uticaj i da obezbedi da samo on utiče na vas, kontroliše vaša osećanja i upravlja vašim postupcima. Ako vas partner udaljava od bliskih osoba na bilo koji način – uverava vas da su sebični, da ne uzimaju u obzir vaša osećanja, da ga bezrazložno mrze, ili vam pravi ljubomorne scene i ucenjuje vas, to je siguran znak da nije on taj koji je zabrinut za vašu dobrobit, već oni i to sa dobrim razlogom. Ako imate mogućnosti, poverite se nekome u koga imate poverenja i ko vam može pomoći da produbite uvide i donesete odluke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Traumatična povezanost se mora prekinuti

Na emocionalnom, organskom i energetskom nivou, biće potrebno dosta vremena i rada na sebi, da se veza prekine, ali na fizičkom nivou, morate napraviti najteži korak. Morate se udaljiti od toksične osobe i prekinuti sa njom svaki kontakt. Kada donesete ovu odluku, napravite plan, kako ćete to izvesti, kako ćete se ukloniti iz situacije, da toksičan partner ne može da vas nađe i utiče na vas, ili vam preti. To znači da ćete možda morati da promenite mesto stanovanja – neka vam prijatelji nađu smeštaj, ali ne kod sebe, jer će vas tu tražiti, već na adresi koju on ne poznaje. Promenite broj telefona, blokirajte ga na svim društvenim mrežema i promenite šifre. Neka samo vaši najbliži znaju gde ste i sa njima dogovorite šifrovanu reč, ili poruku, koja će značiti da vam treba pomoć. Ukloniti osobu koja vas ugrožava iz svog života može biti dramatično i naporno, ali nije nemoguće – osim toga, njoj će verovatno biti lakše da uloži energiju u traženje nove žrtve, nego da vas proganja i odustaće posle nekog vremena.

Potražite terapeuta

Ako ste teži deo izgurali sami ili uz pomoć prijatelja, razmislite o stručnoj pomoći kad se „slegne prašina“ – traumatična povezanost će se dugo razgrađivati, a osim toga, taj obrazac će težiti da se ponovo materijalizuje. U terapiji ćete naučiti mehnizme suočavanja, shvatiti zašto se takva veza uopšte desila i kako da je izbegnete u budućnosti.

Kako ćete znadi da traumatična povezanost prekinuta

Kada traumatična povezanost nestane, možda nećete ni premetiti, ali sigurni znaci ukazuju na to da je prekinuta:

Više ne gledate njegove naloge na društvenim mrežama. Retko razmišljate o toj osobi. Nastavili ste sa svojim životom i napravili očigledne pomake, zbog kojih ste ponosni na sebe. Poznati su vam znaci upozorenja i ne upuštate se u emocionalnu i fizičku bliskost sa osobama kod kojih primećujete crvene signale. To znači da ste pretvorili svoju traumu u iskustvo učenja i da radite ono što je dobro za vas.

Pročitajte i ovo: Vaše traumatično iskustvo nije izgovor

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments