Posle nekoliko uznemirujućih godina, sveobuhvatni trend u idejama za dizajn enterijera ogleda se u stvaranju bekstva od spoljašnjeg sveta – opuštajućeg, lekovitog prostora koji u potpunosti odiše našim izborom boja, materijalima i rasporedu koji nam prija. Imajući to na umu, očekujte da trendovi, koji su fokusirani na zdravlje i wellbeing, budu čelnici dizajna ovog proleća – sa temama kao što su biofilni dizajn, zdravi domovi i održivost – i budu u srži svih manjih trendova u pogledu boje i stila. 

Kada je u pitanju dekoracija doma, godina 2022. bi trebalo da bude takva da će iz vas iznedriti sve ono što vas čini srećnim, pa nemojte u potpunosti praktikovati skupe trendove koje viđate po časopisima, već iz njih crpite inspiraciju, a dom uređujte po svom nahođenju. Ova godina je i dalje neizvesna, pa dom treba da vam predstavlja utočište u kom ćete sa zadovoljstvom provoditi vreme, osećajući se prijatno i odmorno. Iz tog razloga vam predstavljamo nekoliko opcija kako da svoj dom uredite ovog proleća, tako da budi osećaj nade i optimizma.

More zelene

Sa najjačom i momentalnom asocijacijom na prirodu, velika količina zelene boje je jedan od najočitijih trendova u dizajnu enterijera ovog proleća. Zelena igra veliku ulogu u biofilnom dizajnu, tj. u ponovnom stvaranju veze sa prirodom u zatvorenom prostoru, i reprodukovanju kvaliteta koji podstiče zdravlje i raspoloženje koje doživljavamo jedino kad smo u prirodi. Zelena je neutralna boja koja nudi vizuelnu udobnost, čak i kad je intenzivna. Kombinujte je sa prirodnim tonovima, tkanim elementima i onim od rafije, kao i sobnim biljkama koje filtriraju vazduh. Da biste dobili dovoljnu dozu entuzijazma, kombinujte zelenu sa naletima komplementarne narandžaste i koral-crvene. 

Plafoni u boji

Malo je verovatno da će se farbani zidovi vratiti kao prolećni trend u dizajnu enterijera 2022. Umesto toga, trend farbanja zidova naziva se „natapanje boja“ — što se opisuje kao proces izbora jedne boje i njeno nanošenje na više površina u jednom prostoru. Ove godine, ovakav princip će se proširiti i na plafon. Kako se natapanje boja razvija, tako se razvija i želja da se plafoni zalivaju veličanstvenim nijansama kako bi se stvorio dramatičan efekat. U maloj prostoriji, farbanje plafona u istu boju zidova može pomoći da se granice sobe povuku, smanjujući vizuelni kontrast, istovremeno stvarajući prijatan osećaj ugođaja u prostoru.

Zakrivljeni elementi i lukovi

Zakrivljene linije već nekoliko godina predstavljaju trend dizajna enterijera, ali izgleda da će 2022. doći u prvi plan. Prisetite se lukova i zakrivljenih elemenata u hotelima i restoranima i koliko im daju na otmenosti. Ovaj trend inkorporirajte u svoj dom – kroz ogledala, police i uzglavlja. Lučne forme se takođe mogu primetiti i kao popularni elementi u arhitektonskom dizajnu, posebno u vidu moderne ideje proširenja kuća. Od zasvođenih krorova i prozora, pa do vrata, lukovi su postavljeni tako da su primetni na svakom nivou kuće.

Comments