Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

poster za sada out Trka šikljama – sjajna prilika za druženje i beg od gradske vreline poster za sada oudddt Trka šikljama – sjajna prilika za druženje i beg od gradske vreline

Reka je u poslednje vreme centar mnogih dešavanja. Pa kako i ne, kada većina Beograđana provodi svaki vikend kupajući se u njoj, ili jednostavno uživaju sklonjeni od vreline gradskog asfalta.

“Trka šikljama”, manifestacija koja će se osmog i devetog oktobra održati na reci Savi u Beogradu, okupiće na jednom mestu ljubitelje prirode, reka, čamaca i sporta. Iako sam naziv upućuje na trku čamcima, ova manifestacija, pored te polazne, obuhvatiće i niz različitih aktivnosti u kojima će učestvovati mladi ekolozi, izviđači i alasi.

Ideja da se organizuje trka ovim starim, ribarskim čamcima nastala je kako bi se promovisale reke u svom pravom duhu, onakve kakvim ih doživljavaju upravo oni koji na njima i žive. Ova trka je povod da se okupe pravi ljubitelji prirode svih generacija, koji će udružiti snage i dati barem mali doprinos zaštiti prirode i promociji reka. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova koji ima tu privilegiju da leži na dve reke, a ipak, Beograđani nemaju dovoljno razvijen odnos prema njima, i nisu svesni njihove lepote i značaja.

U današnje vreme kada se priroda sve više eksploatiše, ova manifestacija ima za cilj da je slavi i pomaže. Pilot izdanje trke šikljama, koje će biti održano u nedelju 9. oktobra, biće nacionalnog karaktera. Takmičenje će biti održano u dva dela – kvalifikacije (u kojima će se izabrati deset najboljih ekipa) i finalno takmičenje.

Broj učesnika u kvalifikacijama nije ograničen, tako da će u prepodnevnim časovima, snage odmeravati sve ekipe (svaka broji po dva člana) koje se budu prijavile. Uslov je da poseduju šiklju i motor do pet konjskih snaga. Za pobedničku ekipu biće pripremljene vredne nagrade.

Organizatori trke osmislili su niz propratnih sadržaja tokom i posle trke.  Publika će imati priliku da prati trku sa splavova, kao i da uživa u rečnim specijalitetima i odličnoj muzici.

Na kraju dana, nakon proglašenja pobednika biće organizovana velika žurka za sve učesnike trke i njihove goste.

Projekat “Trka šikljama” imaće i edukativni karakter. Na Adi Međici 8. oktobra biće organizovan kamp za mlade istraživače i ekologe, na kome će imati priliku da se upoznaju sa vrstom ptice Mali vranac, koja živi upravo na ovom delu Save. Njih na svetu ukupno ima 40,000, dok ih na ovom delu Save živi oko 10,000. Iako su one same izabrale ovo podneblje koje im u potpunosti odgovara, ukoliko se ne bude vodilo računa o njihovom staništu, preti im izumiranje.

Tokom jednodnevnog kampa, za mlade će biti organizovana edukativna radionica na temu Malih vranaca, kako bi se upoznali sa njima i istražili njihova staništa, dok će u poslepodnevnim časovima biti organizovano čišćenje priobalja.

Projekat je podržao niz kompanija koje shvataju važnost svake inicijative za očuvanje prirode, a kroz dobru zabavu ovo je pravi način da se uključi veliki broj mladi ljudi. Imajući u vidu da postoji veliki broj ljudi i u regionu koji žive na reci i za reku, cilj nam je da u narednim godinama “Trka šikljama” postane internacionalnog karaktera, sa još većim odjekom poruke koju šalje.

Pilot izdanje, pak, imaće zadatak da kao zabavno-edukativna manifestacija pokrene ljude da dođu na vodu, dobro se zabave, ponešto nauče i zavole reke, kako bi ih negovali u budućnosti.

akvatorijal Trka šikljama – sjajna prilika za druženje i beg od gradske vreline
Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Editors choice