Markiz de Sad pročuo se po aferi „Roza Keler”, kada je mučio jednu parisku prostitutku, a odmah potom je u odsustvu osuđen na smrt zbog učešća u tzv. Marsejskom skandalu – orgiji u kojoj je bilo mučenja, homoseksualnih odnosa, pa čak i trovanja učesnika. De Sad je preživeo zahvaljujući pomilovanju francuskog kralja, a stigao je još i da napiše niz romana i drama, među kojima i “120 dana Sodome”, u kojem je opisao 600 varijacija ispoljavanja seksualnog instinkta. De Sad se na kraju našao u ludnici, gde je proveo poslednjih 11 godina života. A kako čovek i da ne poludi!

Lola Montez, glumica i kurtizana, još sa trinaest godina otkrila je da na svom telu može da zarađuje. Elem, bila je malo izbirljiva. Odbila je, na primer, da spava sa prestolonaslednikom Poljske, jer je imao veštačke zube. Pošto je promenila tri muža i bezbroj ljubavnika (među njima Franca Lista i Aleksandra Dimu Oca), postala je metresa bavarskog kralja Ludviga I, koji ju je proglasio baronesom i kontesom. Specijalitet joj je bio, savršena kontrola vaginalnih mišića, tako da je mogla svakom muškarcu da pruži i po deset orgazama dnevno. Lolo, lolo.

Glumica Sara Bernar (ili “božanstvena Sara”, kako ju je nazvao Oskar Vajld) u svoj krevet primila je više od hiljadu ljubavnika, uglavnom iz sveta umetnosti. Imala je običaj da spava u mrtvačkom sanduku od ružinog drveta koji je bio ispunjen pismima obožavalaca. Toaltni psiho, ako mene pitate.

Čuvena kurtizana i špijunka Mata Hari, seks sa muškarcima koristila je kako bi došla do novca, ali i da sazna određene vojne tajne (zbog čega je završila pred streljačkim vodom zbog špijunaže). Njena redovna klijentela bili su francuski ministri, holandski premijer, nemački prestolonaslednik i mnogi drugi. Često je znala da se posle napornog špijunskog rada “odmara” u javnoj kući.

Grigorij Jefimovič Raspućin, jedna od najkontroverznijih ličnosti ruske istorije, bio je veliki hedonista i ljubavnik. Voleo je sve žene, bilo da su iz petrogradskog visokog društva ili prostituke, i tokom života je imao nekoliko stotina ljubavnica. Preterivao je u hrani, alkoholu i seksu. Navodno je čednim devojkama uz nevinost uzimao i pramen kose, a posle njegove smrti u kući je pronađena kutija sa nekoliko desetina uvojaka.

Ali naš današnji pobednik je Salvador Dali. U njegovoj biografiji pod nazivom “Sraman život Salvadora Dalija”, od Lena Gibsona, navodi se da je slikar bio uvučen u mnoge seksualne perverzije, da je pljuvao na majčin portret svaki put kada je se setio “zato što mu je sisala penis dok je bio dete, što je dovelo do toga da se on celog života plašio seksa, da je sodomizovao svoju sestru i jeo izmet svoje ljubavnice”.

Da, da, da vam totalno pocrvene obrazi zbog spektakularnog načina na koji su oni žarili i palili kroz istoriju. Više ni sama nisam sigurna gde normalno prestaje, a nenormalno počinje. Ako gledamo ove naše savremenike, izgleda da istorija jeste prava učiteljica života. Ali kako ona stara kaže – “sve će to narod pozlatiti”.

Izvor fotografija: instagram.com,


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Comments