Početak godine se uvek odnosi i na nove početke u životu. Pa, bilo da ste odlučili da počnete sa treninzima, zdravom ishranom, promenom posla ili prekidom određenih odnosa (što je svakako čest slučaj), to znači da ste intenzivno razmišljali na koji način ćete početi ovu godinu.

Uz sve to, postoji i nekoliko jednostavnih trikova koje morate da usvojite kako biste ovu godinu učinili najboljom do sada!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irma (@makeupbyirmart)

Postavite namere, a ne rezolucije

Zašto započeti novu godinu sa krutim odlukama koje će najverovatnije dovesti do stresa i osećaja krivice. Stravanje namere (i njihovo aktivno zapisivanje) je mnogo realniji pristup postavljanju ciljeva za sebe. Izdvojte dnevne, nedelje i mesečne namere kako biste smanjili pritisak svog dnevnog rasporeda i tako ćete sebi omogućiti širu sliku.

Pronađine novi hobi

Gust radni raspored može često da utiče na vašu standardnu rutinu. Ne možete baš uvek da se posvetite sebi, ali ste svesni da vam je ipak potrebno malo više vremena za sebe. Pronađite novi hobi i uživajte u njemu. Ako nemate baš ideju kako da pronađete novi hobi, počnite od najdraže hrane. Ako je to, recimo, pasta, zar ne bi bilo sjajno da naučite da napravite testeninu, iskoristite TikTok za recepte jer su tamo detaljno prikazani. Poželećete da jednom nedeljno pravite pastu i sebi priređujete filmsko veče.

Pročitajte i ovo: Sve planetarne retrogradnosti koje dolaze 2023. godine

Produženi vikend

Spakujte stvari u svoju malu, putnu torbu. Samo osnovno i udobno! Uplatite sebi produženi vikend na planini ili u spa centru u blizini vaše kuće. Priuštite sebi vikend bez mobilnog telefona, mejlova, poziva i poruka. Pročitajte knjigu i slušajte muziku, uživajte u ukusnoj hrani i hladnom vinu. Satima na terasi ispijajte kefu! Zar to nije ono što vam najviše nedostaje?

Suočite se sa svojim strahovima

Napravite listu svojih strahova i postepeno se suočavajte sa njima. Ako, recimo, imate strah od spavanja bez svetla, postepeno ga utišavajte. Tako ćete se i suočiti i rešiti straha. Ako imate strah od ekstremnijih stvari poput visine ili dubine, vreme je da se suočite i sa njima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Babicheva Oksana (@oksi_j)

Očistite svoj prostor

I sami znate koliko lakše funkcionišete kad je sve ovo vas čisto i mirišljavo. Posvetite se detaljnom čišćenju stana ili kancelarije i sve stavite na svoje mesto. Sredite zavese, posteljinu, tepih i podove. Možete i da izbacite višak nameštaja, sredite garderober i obuću. Oslobodite prostor da bi došlo do protoka energije i obavezno otvorite sve prozore! Neka svežina uđe u vaš dom!

Stvorite rutinu

Ako se ne osećate baš najbolje, potrebno je da budete oranizovaniji, ali da iz organizacije izbacite tenziju. Često se dešava da vas organizovanost povuče u anksioznost jer ne možete da prihvatite da nešto niste stigli da uradite. Napravite organizaciju dana i u raspored stavite nešto što će da vas rastereti – šetnju, trening, ispijanje čaja u kafiću. Bilo šta što će da vam donese pozitivnu promenu.

Vežbajte zahvalnost i volontirajte

Pokazalo se da redovno izražavanje zahvalnosti menja perspektivu života nabolje. Zbog toga uvek budite zahvalni i pokažite to ljudima koji za vas rade dobre stvari. Da li ste nekada volontirali? To je sjajan način da uradite nešto dobro za tuđi, ali i svoj život, tada niko ništa neće očekivati od vas, a vi ćete dati svoj maksimum. Zauzvrat dobićete osmeh od druge strane.

Pročitajte i ovo: Emocionalno varanje može biti jednako bolno kao i fizičko

Naslovna fotografija: instagram.com/oksi_j

Dragana Stojanović

Comments