Postavljalo se pitanje hoće li ovogodišnje izdanje kasniti ili uopšte biti održano zbog uragana koji besni u Njujorku i okolini, ali definitivno je sve spremno za početak jednog od najstarijih turnira ”belog sporta”. Počinje potera za prošlogodišnjim pobednicima, motiva je kao i uvek na pretek. U muškom singlu titulu brani Rafael Nadal iz Španije, a u ženskoj Belgijanka Kim Klajsters, koja je i 2009. bila najbolja. Što se dubla tiče, 2010. su pobednici bili ”domaća” braća Bob i Majk Brajan, dok su kod dama najbolje bile Vania King, takođe iz Amerike i Jaroslava Švedova iz Kazahstana. Pehar u miksu su podigli Lizel Huber iz Južnoafričke republike i već pomenuti Bob Brajan. Nove nade svetskog tenisa Džek Sok iz Amerike i Ruskinja Darija Gavrilova su osvojili titule u juniorskoj konkurenciji.

Srpski trio US Open 2011   Kruna američke turneje

US Open je iz čiste zabave za više slojeve društva, izrastao u turnir na kom se danas više od 500 tenisera i teniserki u svim kategorijama takmiče za ukupni nagradni fond od oko 24 miliona. Prvi put je održan kao Američko državno prvenstvo 1881. u Njuportu, Road Ajlend, a pravo igranja imali su samo članovi klubova koji su pripadali Nacionalnoj teniskoj asocijaciji. Prvi šampion bio je Ričard D. Sirs, koji je turnir osvajao i narednih šest sezona. Do 1887. takmičili su se samo muškarci, a prva dama pobednica US Opena bila je Elen Hansel, kojoj je to bio i jedini trofej na istom. Od 1884. do 1911. godine igralo se po tzv. ”sistemu izazova” jer se pobednik automatski kvalifikovao za finale naredne godine. Turnir se 1915. preselio u Forest Hils u Njujorku, a od 1921. do 1923. bio je održavan u Filadelfiji. Od 1978. godine se igra u Flešing Medouz parku na terenima Nacionalnog teniskog centra Bili Džin King, u njujorškom Kvinsu. Interesantno je da se tokom istorije igrao na tri podloge, šljaci (1881 – 1974), travi (1975 – 1977) i tvrdoj, tzv. DekoTurf, na kojoj se igra od konačnog preseljenja 1978.

Do 1968. kada je počela tzv. Open era, tj. prelaz iz američkog šampionata u Grend slem, najviše trofeja osvojili su već pomenuti Sirs, kao i dva Bila, Larned i Tilden, po sedam. Kod dama Mola Bjuršted Malori, koja se takmičila i pod norveškom i pod zastavom SAD ima osam pehara u singlu. Sirs i Džejms Dvajt su osvojili šest titula u muškom dublu, a Margaret Osborn duPont je osvojila US Open u igri parova čak 13 puta. U miks konkurenciji najuspešnija je u tom periodu takođe bila duPont sa osam titula, ali treba pomenuti i Australijanku Margaret Kort koja je igrala u oba perioda i osvojila kao i duPontova osam pehara.

Od 1968. do danas u muškom singlu su po pet puta pobeđivali Amerikanci Džimi Konors i Pit Sampras, kao i Rodžer Federer, zvanično najbolji švajcarski sportista svih vremena. Amerikanka Kris Evert je neprikosnovena sa šest titula u Open eri. U dublu najviše titula, po četiri, imaju američki igrači Bob Luc, Sten Smit i Džon Mekinro. Kod teniserki legendarna Martina Navratilova, Amerikanka češkog porekla ima devet titula u dublu, a duPont i Kort po osam u miks dublu.

Ukupno gledano, najviše titula do 1968. u muškoj konkurenciji ima Bil Tilden, 17, od čega sedam u singlu, pet u dublu i četiri u miks dublu, a posle pomenute godine Džon Mekinro osam, po četiri u singlu i dublu. Što se tiče ženske konkurencije, najuspešnija je Margaret Osborn duPont sa 25 trofeja – tri singla, 13 dublova i devet miks dublova, gledajući period pre 1968. U obe ere Margaret Kort je sa 18 pehara ostavila neizbrisiv trag, kroz osvajanje pet singl titula, osam u dublu i pet u miksu.

Najmlađi pobednici su domaći takmičari, kod muškaraca je to Pit Sampras sa starošću od 19 godina i jednog meseca (1990), a Trejsi Ostin je 1979. sa svega 16 godina i osam meseci trijumfovala na ovom turniru.

Treba pomenuti da se od 2005. takmiče i teniseri u kolicima, a turnir nije održan samo 2008, zbog Paraolimpijskih igara. Do sada je u muškom singlu najuspešniji Šingo Kunijeda iz Japana sa tri titule, a kod dama Holanđanka Ester Verger koja je trijumfovala svih pet puta i u singlu i u dublu. Njen zemljak Robin Amerlan je u paru sa Mihaelom Jeremiasom iz Francuske dva puta osvajao pehar u muškom dublu. Od 2007. se održavaju i takmičenja za tenisere u kolicima koji imaju invaliditet i u gornjem delu tela, a tu je u singlu najuspešniji Britanac Piter Norfolk sa dve titule, dok su u dublu sve tri titule do sada osvojili Nik Tejlor i Dejvid Vagner iz Amerike. U kategoriji žena ovo takmičenje se ne održava.

Pobednici u singlu i dublu u obe konkurencije dobijaju 2000 poena, a poraženi u finalu 1200 u muškoj i 1400 u ženskoj konkurenciji. U juniorskoj kategoriji pobednici u singlu dobijaju po 250 poena, poraženi u finalu 180, a ista je situacija i u dublu. Kod takmičara u kolicima, svi šampioni dobijaju po 800 poena, poraženi u finalu 500, osim u kategoriji sa ivaliditetom u gornjem delu tela, koji dobijaju 100 poena.

Finansijski ”deo kolača” izgleda ovako – šampioni u singlu dobijaju po 1,8 miliona dolara, u dublu po 420 hiljada, a u miksu 150 hiljada ”zelembaća”.

Dosta istorije, brojeva i stranaca, ‘ajmo malo o našima. Srbija će ove godine imati sedam predstavnika, po tri u muškom i ženskom singlu i jednog u dublu. Karavan će predvoditi Novak Đoković, koji je već gubio dva finala (2007, 2010), ali sada dolazi kao prvi teniser sveta i kao prvi favorit uostalom. Viktor Troicki i Janko Tipsarević će pokušati da stignu što dalje i da poprave već sada odličan plasman na ATP listi (16. i 20. mesto). U ženskoj konkurenciji Jelena Janković (12. pozicija na WTA listi) i Ana Ivanović (17) pokušaće da pokažu nešto od svoje pomalo već zaboravljene magije i pokušaju da pomrse račune teniserkama koje su trenutno u boljoj formi. Jelena je igrala finale 2008, pa se nadamo da bi mogla da ponovi nešto slično, a i Ana će biti u užoj konkurenciji samo da pronađe staru formu, koja ju je ne tako davno krasila. Bojana Jovanovski je 54. na svetu i takođe želi da se što duže zadrži u Njujorku, mada njeno vreme tek dolazi, ima nepunih 20 godina, a već je pokazala da može ozbiljno da se računa na nju. Standardan član srpske ekipe je i Nenad Zimonjić koji će kao treći igrač sveta u dublu sa Francuzom Mikaelom Ljodrom pokušati da osvoji jedan od dva Grend slema koji mu nedostaju u prebogatoj riznici.

Od 29. avgusta do 11. septembra nas očekuje puno vrhunskog tenisa, a našima mogu da poželim da ih zaobiđu povrede, kao i naravno bezbroj lakih poena, gemova, setova, mečeva i – slikanje sa peharom u rukama!

Srpski kvartet US Open 2011   Kruna američke turneje

Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže ”nikada ga ne drži mesto”, čovek je ”od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Comments