Prema nedavnom istraživanju, Evropljanima je zdrav dom mnogo značajniji za zdravlje nego izbegavanje duvana i redovna fizička aktivnost. Tako da kreiranje zdravog doma postaje značajan faktor zdravog životnog stila. Ovo je zaključak novog istraživanja Healthy Home Barometer, koje je sprovela VELUX grupa.

Život u nezdravim uslovima može da dovede do astme, do hroničnog umora, da uzrokuje loš učinak i performanse na poslu i da naruši sposobnosti učenja kod dece. Naučnici upozoravaju na ove i druge opasnosti sa kojima se suočavamo kada živimo u nezdravim domovima. Međutim, kada su u pitanju konkretne aktivnosti u otklanjanju ovih opasnosti, iako svesni, ne ponašamo se tako da ih otklonimo ili prevaziđemo.

124477 01 XXL Zdrav život počinje (k)od kuće

Ovo je još jedan od zaključaka studije Healthy Home Barometer 2015, koja je rađena među stanovnicima 12 evropskih zemalja. Ideja ovog istraživanja je bila da stavi u fokus kakva su razmišljanja i postupci kada su naše zdravlje i zdravlje naših ukućana u pitanju.

“Evropljani žele domove koji su energetski efikasni, dok im istovremeno obezbeđuju udobnost i zdrav život. Ljudi jednostavno žele zdrave domove.” rekao je Michael K. Rasmussen, CMO VELUX Grupe, koji je inicirao ovu studiju.

Uzroci za stvaranje nezdravog doma se kreću od neredovnog provetravanja, do sušenja odeće unutar prostorija, do života sa premalo osvetljenja u toku dana, ili spavanja u previše osvetljenim prostorijama.

124462 01 XXL Zdrav život počinje (k)od kuće
Comments