Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Nenaspavanost  je uobičajena stvar kod poslovnih i zauzetih ljudi. Biti budan više od dvanaest sati bez ikakvog sna predstavlja problem mnogima, a rezultat su malaksalost, glavobolja i zevanje. Ipak, dobar san je najvažniji i zato se treba potruditi da vaš san bude kvalitetan. Mnoge studije dokazale su da nedostatak sna može uticati na vaše zdravlje, ali i produktivnost i donošenje odluka. Spavanje je suštinski element u očuvanju zdravlja. Zato, ukoliko ste identifikovali bolove u leđima i vratu, stalan nedostatak sna i pospanost, rešenje problema nalazi se u spavaćoj sobi.

Da li zaspiš odmah pošto legneš?

Slika 119 Vodič do boljeg i kvalitetnijeg sna

“Radi osam sati i spavaj osam sati, samo nemoj to činiti u isto vreme”

Studije pokazuju da ako zaspite za manje od deset minuta, to je siguran znak da ste neispavani. Spavanje je proces koji se karakteriše stanjem umanjene budnosti. Može se definisati i kao nesvesno stanje iz kog se osoba može probuditi senzomotornim ili drugim dražima.

Propušteni san trebalo bi nadoknaditi vikendom. Verovatno i vi znate kako je slatko naspavati se posle određenog vremena.

Treba naviknuti organizam da stvori rutinu, zato svako veče otprilike u isto vreme idite na spavanje. Lepše ćete zaspati, a jutra će vam počinjati sa osmehom na licu. Naša tela su veoma osetljiva na uslovljavanja. Kada odete na spavanje znatno kasnije nego što to uobičajeno činite, to može uznemiriti vaš dnevni ritam. Isto je i sa promenom vremenske zone.

Ono što je važno jeste potruditi se i izgraditi zdrave navike. Navijte alarm da zvoni nekoliko puta, sa razmakom od nekoliko minuta. Rešavanje problema spavanja čini da vaš mozak bude budan dovoljno da donese ispravnu odluku.

Vodite računa o tome kako raspoređujete svoje vreme. Ukoliko previše vremena trošite uzaludno, lepo bi bilo to vreme potrošiti na spavanje. Ako vam je lakše, napravite raspored vremena. Tako ćete imati lakši pregled.

Dobar san vodi ka povećanju kreativnosti i mašte. Tokom sna vaš kardiovaskularni sistem i mozak rade mnogo posla. Kratkoročna sećanja se registruju i čuvaju u mozgu tokom sna. Postoji fizička promena u mozgu, koja se dešava samo kao proizvod adekvatnog sna.


Violeta Stojanović

Editors choice