Agape (bezuslovna ljubav)

Bezuslovna ljubav je ona koju najređe uspevamo da iskusimo u savremenom svetu, jer je plemenita i odlikuje se empatijom i velikodušnošću, razumevanjem i ljubavlju prema svima. Ograničeni erosom, obično doživljavamo dramatične ljubavne odnose koje odlikuje borba sa egom, strah od predanosti, sebičnost i ljubomora, a ostanemo uskraćeni za iskustvo ljubavi prema celom svetu. Razvijajući svoj duh, svoju svest i negujući zahvalnost, približavamo se ovom grčkom idealu dobrote i saosećanja.

Pragma (zrela ljubav)

Zrela ljubav svakako predstavlja savremeni ideal partnerskih odnosa – duboku bliskost i privrženost koju dostižemo u trajnim odnosima i koju nam donosi međusobno poznavanje i razumevanje, iskušenja kroz koja smo prošli razvijajući odnos, osećanje da nekome pripadamo i da nismo sami – duševni mir i zadovoljstvo koje osećamo pored nekoga sa kim delimo život. Negovanje odnosa, aktivno učešće i neprekidno nastojanje da održimo sklad i da vrednujemo odnos, umesto da ga shvatamo zdravo za gotovo – to je pragma, koja nam izmiče često, kao i agape, jer smo usredsređeni na ono što nam treba i što želimo od odnosa, umesto na davanje i otvorenost prema drugoj osobi.

Philautia (samoljublje)

Grci su razlikovali dva tipa ove vrste ljubavi – narcisoidno samoljublje i samoljubav kao ljubav prema sebi, koja proširuje naše ljubavne kapacitete i daje nam samopouzdanje i autentičnost u odnosima sa drugima. Savremeni psiholozi i terapeuti smatraju da je zdrav oblik ove ljubavi, ljubav prema sebe ishodište svih zdravih ljubavnih odnosa, jer je osoba koja poznaje, prihvata i voli sebe, sposobna da na isti način poznaje, prihvata i voli nekog drugog.

Izvor fotografija: instagram.com/kat_in_nyc

Brankica Milošević

Comments