Danas počinje završni turnir Kupa afričkih nacija 2012. Pored domaćina, fudbalera Ekvatorijalne Gvineje i Gabona, u završnicu takmičenja kvalifikovalo se još 14 reprezentacija, koje će se boriti po grupama za učešće u četvrtfinalu. Aktuelni šampion, Egipat, i odlične ekipe Kameruna, Nigerije, Alžira i Južne Afrike nisu uspele da se kvalifikuju. Kao glavni favoriti ove godine se izdvajaju Gana, čiji je selektor naš Goran Stevanović, Obala Slonovače i Senegal.

156 Vuvuzele ponovo trube iz Afrike

Goran Stevanović, selektor reprezentacije Gane. Hoće li nam bar on doneti malo fudbalske radosti?

Prvenstvo počinje utakmicom domaćina Ekvatorijalne Gvineje i Libije u okviru grupe A. Ove reprezentacije su sličnog kvaliteta, ali zbog domaćeg terena, blagu prednost dajemo fudbalerima Ekvatorijalne Gvineje. U drugoj utakmici u grupi, prednost dajemo ekipi Senegala, koja ne bi trebalo da ima mnogo problema sa fudbalerima Zambije.

243 Vuvuzele ponovo trube iz Afrike

Grupa A: Ekvatorijalna Gvineja, Libija, Senegal, Zambija

Favorit za prvo mesto u grupi B jeste reprezentacija Obale Slonovače, koja sutra u prvom meču igra protiv ekipe Sudana. U drugom meču snage će odmeriti fudbaleri Burkine Faso i Angole.

343 Vuvuzele ponovo trube iz Afrike

Grupa B: Obala Slonovače, Sudan, Burkina Faso i Angola

U ponedeljak, u okviru grupe C sastaće se reprezentacije Gabona i Nigera u prvom, a Maroka i Tunisa u drugom meču. Gabon bi trebalo lako da savlada Niger, dok u okršaju Tunižana i Marokanaca možemo očekivati dosta varnica. Uostalom, ova utakmica će, najverovatnije, odlučivati o prvom mestu u grupi.

440 Vuvuzele ponovo trube iz Afrike

Grupa C: Gabon, Niger, Maroko i Tunis

Grupa D ostavlja najmanje dilema po pitanju favorita za prolaz u drugi krug takmičenja. Izdvajaju se ekipe Gane i Malija. U mečevima prvog kola, koji se igraju u utorak, Gana je apsolutni favorit nad Bocvanom, a Mali ne bi trebalo mnogo da se muči sa ekipom Gvineje.

534 Vuvuzele ponovo trube iz Afrike

Grupa D: Gana, Bocvana, Mali i Gvineja

Takmičenja po grupama završavaju se 1. februara, kada ćemo dobiti osam ekipa koje idu dalje. Tokom 4. i 5. februara održaće se četvrtfinale, a utakmice za ulazak u finale igraće tri dana kasnije. Trećeplasiranu ekipu na turniru dobićemo 11. februara, a dan kasnije u Librevilu, glavnom gradu Gabona, igra se finale Kupa afričkih nacija. Ko će poneti pehar ove godine?


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments