314 Wannabe intervju: ChVRChOKE

ChVRChOKE uveseljavaju one koje ih nose

Prve ChVRChOKE su nastale iz želje da novogodišnje poklone učine jedinstvenim. Budući da su se svima svidela njihova mala umetnička dela, kreatorke su odlučile da ih prave i za širu publiku. Usledile su kolekcije: “Lux na ChVRChOKA način” (zima 2010/11), “Sve mi boje lepo stoje” (proleće 2011), “Sve bi seke ljubile mornare” (leto 2011) i aktuelna “ZaChVRChOK(bl)istaj” (jesen 2011). ChVRChOKE su više od nakita.

WANNABE MAGAZINE: Ko su ChVRChOKE, sorelle Blagojev – Tijana i Jelena?

ChVRChOKE: Hm, to su dva potpuno različita bića koja se vrlo vešto upotpunjuju. Tijana je sve ono što Jelena nije, i obratno. Upravo zato što smo toliko različite, što imamo različit pogled na svet, svojstven stil i dijametralno suprotna interesovanja, upravo to ChVRChOKAma daje širinu i čini ih dostupnim i bliskim širem dijapazonu ljudi.

Tijana ChVRChOKA je veliko dete, osmeh na kub, glumica, diplomirani menadžer… Obožava čokoladu u svim oblicima. Dok god je ne čačneš – uživaćeš u osmesima, prijateljstvu, iskrenosti i ogromnoj količini pozitivne energije. Modni stil – jednostavnost upotpunjena efektnim detaljima. Vodi se parolom “Sledi svoj put i pusti ljude da govore”.

Jelena ChVRChOKA je borac za pravdu, jedinstvenost i individualnost. Voli da morališe, polemiše i pomera granice. Modni stil – asimetrija. Vodi se parolom “Budi smela, jedinstvena, drugačija”.

Dakle, predstavnice modnih stilova – jednostavnosti i asimetrije stoje iza kreativnog kutka neobičnog naziva. Otkud ime ChVRChOKE Accessorize?

Čvrčoka je naša interna i vrlo univerzalna reč koja označava sve što štrči, što je đinđuvasto, sitno i drugačije. U trenutku kada smo smišljali kako ćemo nazvati naš brend, čvrčoka je isplivalo kao nešto najzvučnije, prepoznatljivo, a ujedno vrlo blisko svemu onome što kreiramo i pravimo.

Svako ko zakorači u vaš kreativni kutak ne može a da ne primeti – pored lepih komada nakita – vašu posvećenost. Kada se javila ljubav prema nakitu?

Hvala što si to primetila, u tome jeste suština. Svaka ChVRChOKA jeste deo nas. Mi pravimo prvenstveno ono što bismo mi nosile i što nam je lepo. Zato nam je posebno drago kada neko drugi poželi da u svojoj kolekciji ima baš našu ChVRChOKu. Upravo zbog toga, u početku smo imale problem – sve što napravimo smo želele da zadržimo. Međutim, ubrzo smo shvatile da ChVRChOKE toliko uveseljavaju one koje ih nose, da smo sad ponosne i ispunjene što stvaramo nešto što druge čini srećnim i što sa uživanjem nose.

jesen 2011 ZaChVRChOKblistaj 2 picnik Wannabe intervju: ChVRChOKE

Kolekcija za jesen 2011.

Što se neizmerne ljubavi prema nakitu tiče, mislim da se sve devojčice rađaju sa ljubavlju prema svemu što privlači pažnju; što je sjajno, šareno, zveketavo. Oduvek smo volele da nosimo nešto što niko nema, kao i da stavljamo efektne detalje. Na kraju krajeva, tako je i nastala cela ChVRChOKA priča – iz inata i potrebe da se bude drugačiji. Kada smo 2009. godine odlučile da predivnu porodičnu tradiciju razmene novogodišnjih poklona dodatno začinimo, dogovorile smo se da poklone ne kupujemo već da ih pravimo. Tako su nastale prve ChVRChOKE.

Koliko vremena je potrebno da se napravi jedan ChVRChOKA komad?

Zanimljivo pitanje (smeh). Vreme je veoma relativna stvar kada utonete u svet perlica, žice, štrasa… Nekada se dešava da potpuno nesvesne vremena satima sedimo i pravimo nove ChVRChOKE, sve dok delovi tela ne počnu polako da posustaju i da se revoltirano grče. U principu svaka ChVRChOKA je priča za sebe pa tako neke iziskuju manje, a neke više vremena za pravljenje.

leto 2011 Sve bi seke ljubile mornare picnik Wannabe intervju: ChVRChOKE

Letnja kolekcija "Sve bi seke ljubile mornare"

Koji su vaši omiljeni domaći ali i strani dizajneri nakita?

Možda će delovati malo pretenciozno, ali nemamo ih. Izrada nakita je bio naš hobi i nešto u čemu uživamo. Nikada se nismo vodili niti tražili inspiraciju u nečijem radu ili vremenskim periodima. Prosto sedneš za radni sto, okružiš se perlicama i osmišljavaš. Pustiš mašti da kombinuje, a rukama da realizuju. Međutim, sada kada smo formirale svoj brend susrele smo se sa brojnim kreativcima sa ovih prostora koji prave genijalne unikatne stvarčice.

Verujete li u mogućnost egzistencije na tržištu, jer kao što ste rekle, brojni su kreativci na našim prostorima, i gotovo svakog dana se neko nov odvaži da zakorači u svet kakav je vaš?

ChVRChOKA priča je nastala iz hobija i želje da prvenstveno mi nosimo nešto što je jedinstveno, tako da se trudimo da naše stvarčice budu u potpunosti drugačije od svega što može da se nađe u slobodnoj prodaji. Mislim da je pogrešan stav bojati se konkurencije. Treba brinuti o sebi, svom krajnjem proizvodu, i svu energiju usmeriti na razvitak pozitivnih stvari, kreativnosti, inovativnosti i diferencijaciji. Predivno je što se sve više ljudi okreće umetnosti u bilo kom njenom obliku. Tržište je postalo prezasićeno uniformisanim, komercijalnim stvarima, koje vas samo ukalupljuju. Svaki iskorak u nešto drugačije je dobro došao. A dokle god radimo ono što volimo i što nas ispunjava, to će biti prepoznato i cenjeno.

jesen 2011 ZaChVRChOKblistaj 1 picnik Wannabe intervju: ChVRChOKE

Svaka ChVRChOKA je priča za sebe

Nedavno ste predstavili svoju novu kolekciju. Šta vas je inspirisalo?

Da, početkom oktobra smo predstavili deo nove jesenje kolekcije “ZaChVRChOK(bl)istaj”. Kolekcija je nešto drugačija od prethodnih jer smo pored prepoznatljivih budžastih ChVRChOKA narukvica i prstenja, uveli i minđuše na klipsu i fancy češljiće. U kolekciji su najzastupljenije crna, srebrna, bež i ljubičasta boja. Inspiracija je u suštini bila potreba da za sopstvene odevne kombinacije napravimo nešto drugačije, jedinstveno a efektno. Upravo kad pravite za sebe, neopterećeni ishodom i u potpunosti se prepustite – nastaju čuda. Kolekcija je naišla na odličnu kritiku i veoma smo ponosne. Ipak, to je samo deo kolekcije, drugi deo će biti premijerno prikazan na prodajnim izložbama u Beogradu – “Katapultu X” i “Sjaju u Lavi 4”.

Osim na vašoj Facebook stranici, gde još ljubitelji ChVRChOKE-a mogu da vide i kupe ChVRChOKE-u?

Do sada smo učestvovale na brojnim prodajnim izložbama u Beogradu i Novom Sadu. Trenutno se pripremamo za dve prodajne izložbe, na kojima ćemo izložiti novu, jesenju kolekciju “ZaChVRChOK(bl)istaj”. Obe će se odigrati sad za vikend u Beogradu, jedna u glavnom holu Delta City-ja – “Katapult X” na kom ćemo izlagati u subotu 15. i nedelju 16. oktobra od 10h do 22h, a druga u Lava Baru – “Sjaj u Lavi 4” na kom ćemo izlagati u subotu 15. oktobra od 12h do 19h. Pozivamo sve čitaoce “Wannabe Magazine”-a da dođu i obraduju sebe ili nekog sebi dragog unikatnom ChVRChOKom.

zima 2010 11 Lux na ChVRChOKA nacin picnik Wannabe intervju: ChVRChOKE

"Lux na ChVRChOKA način"

Šta volite da čitate u “Wannabe Magazine”- u?

Nemamo određenu rubriku. Wannabe ima sjajne tekstove. Međutim, od svega bih izdvojila genijalne Wannabe editorijale, koji su vrlo inovativni i inspirativni.

U saradnji sa ChVRChOKA Accessorize-om, poklanjamo vam komade nakita iz njihove kolekcije. U komentarima ispod ovog teksta napišite odgovor na pitanje “Da sam ChVRChOKA bila bih… Zašto?” ChVRChOKA-e i redakcija će u petak 14. oktobra 2011. godine izabrati najbolja 3 komentara i kontaktirati dobitnike sa uputstvom kako da preuzmu svoje nagrade. Prva nagrada će biti ChVRChOKA narukvica i prsten iz nove kolekcije, a druga dva mesta će osvojiti po narukvicu.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments